Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Školský rok začal. Ako správne vybrať krúžok pre deti?
Zdielať na

Školský rok začal. Ako správne vybrať krúžok pre deti?

BRATISLAVA / Začiatok školského roka sa nesie aj v duchu vyberania krúžkov pre dieťa. A vyberať je z čoho. V ponuke sú športové krúžky od výmyslu sveta, hudobné a stále aj jazykové.

"Určite najväčší záujem je o jazykové krúžky, na jemnú motoriku, logické myslenie a vedecké krúžky. Pri jazykových sa pretláča angličtina a záujem o nemčinu sa stráca," uviedol Michal Moško, organizátor krúžkov pre deti. 

Každý rodič chce, aby malo jeho dieťa zmysluplne vyplnený voľný čas. Vybrať správny krúžok vôbec nemusí byť ľahké. Rodičia chcú, aby sa ich dieťa rozvíjalo a aby mu dali čo najviac, no zároveň treba dať pozor, aby sme dieťa nepreťažili. Dieťaťu by tým mohli uškodiť. "Najčastejšie robia chybu, že dieťa nastúpi do školy a okamžite mu pridajú tri krúžky a dieťa to nestíha. To sa niekde prejaví. Buď to bude únava alebo vyžadovanie pozornosti, strata záujmu alebo koncentrácie," vysvetlila psychologička Silvia Langermann. 

​Podľa psychologičky dieťa veľmi potrebuje čas aj na voľnú hru. Práve to podporuje kreativitu dieťaťa. V správnej miere môžu krúžky pomôcť rozvoju dieťaťa a možno predurčia aj jeho budúcnosť. Otázkou však je, aký počet krúžkov je pre dieťa primeraný. "Koľko krúžkov deti unesú je individuálne. Myslím si, že na 1.stupni im stačí jeden krúžok dvakrát do týždňa. Na 2.stupni je predpoklad, že deti zvládnu viac a už si aj otestovali, čomu sa chcú venovať," dodala psychologička Mária Kopčíková. 

Podľa Márie Kopčíkovej, preťaženie dieťaťa krúžkami, môže viesť až k vyčerpaniu detského organizmu a dokonca zvýšenej chorobnosti. Výber krúžku by tiež nemal byť len na rodičoch. Je potrebné, aby sme ho prispôsobili povahe a záujmom dieťaťa a s dieťaťom to aj prediskutovali. No keď už sa na nejakom krúžku s dieťaťom dohodneme, Silvia Langermann neodporúča, aby sme ho pri strate záujmu priskoro menili: "Budujeme zodpovednosť za rozhodnutie tak, že keď sa prihlási na krúžok, minimálne rok alebo pol roka tam chodiť bude."

Netreba zabudnúť, že krúžok nie je len o dieťati, ale aj o nás rodičoch. Keď dieťa "prekrúžkujeme", môžeme tým spôsobiť stres nielen pre dieťa, ale aj pre nás. Naopak, je dôležité, aby z navštevovania krúžku malo dieťa radosť a aby sme si aj my našli čas na to - rozprávať sa s dieťaťom o krúžku a povzbudzovať ho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy