Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Munícia z oboch svetových vojen komplikuje práce na výstavbe plynovodu
Zdielať na

Munícia z oboch svetových vojen komplikuje práce na výstavbe plynovodu

VÝPRAVY / Pri prácach na výstavbe slovensko-poľského plynovodu museli opäť zasahovať policajti. Pracovníci narazili na hniezdo delostreleckých granátov a našli aj zapaľovače. Munícia tam síce ležala od druhej svetovej vojny, no napriek tomu bola stále funkčná.

Krajského pyrotechnika privolali k lokalite nad obcou Výrava. Nález polícii ohlásili zamestnanci špecializovanej firmy, ktorá v oblasti vykonáva pyrotechnický prieskum. Začiatkom budúceho roka tu začnú výkopové práce na výstavbe plynovodu. Trasa dlhá 103 km je už vytýčená. Ešte pred samotným kopaním ju ale z hľadiska bezpečnosti treba preskúmať. "Boli tu veľmi silné boje počas prvej aj druhej svetovej vojny, máme tu vojenské cintoríny," uviedol pyrotechnik Ján Féher. Aj keď prírodou ukrytá munícia je stará desiatky rokov, môže byť stále funkčná. Pri kopaní s ťažkou technikou by teda mohla vybuchnúť. "Detekujeme do dvoch metrov, potom buď opakujeme alebo používame magnetometriu," dodal Fehér.

Hneď počas prvého dňa narazili na šrapnelovú mínu z 1. svetovej vojny i na delostrelecký granát. O pár dní neskôr našli ďalších sedem kusov. Išlo o päť delostreleckých granátov a dva zapaľovače. Munícia z obdobia 2. svetovej vojny bola síce funkčná, no schopná prevozu. Skončila v sklade. Pyrotechnici sú pripravení aj na situácie, keď bude prevoz vylúčený. "Ak muníciu nie je možné prevážať a je to možné, likviduje sa priamo na mieste," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. 

"Pyrotechnický prieskum bude prebiehať najmä v severnej časti plynovodu. V spolupráci s odborníkmi z archeológie sme identifikovali 11 miest, ktoré budú podrobnejšie preskúmané," povedal hovorca Eustream Pavol Kubík. Počítajú aj s nálezmi telesných pozostatkov. I v takých prípadoch bude zasahovať polícia. "V prvom rade treba kontaktovať políciu, tá vyhodnotí, či ide o nález ostatkov vojaka z prvej alebo druhej vojny," uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy