Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pripomínanie hrôz holokaustu. V Seredi otvorili novú časť expozície
Zdielať na

Pripomínanie hrôz holokaustu. V Seredi otvorili novú časť expozície

SEREĎ,BRATISLAVA / Už v nedeľu si pripomenieme výročie prijatia takzvaného Židovského kódexu, čo bol súbor slovenských proti-židovských zákonov, ktoré boli ešte krutejšie, ako tie nemecké. V piatok si tento pamätný deň, venovaný obetiam holokaustu a rasového násilia, uctili v našom hlavnom meste, ale aj v múzeu holokaustu v Seredi.

​V bývalom pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi v piatok otvorili novú časť expozície. V baraku číslo tri je možné vidieť, v akých podmienkach žili a pracovali židovskí občania vojnového slovenského štátu, ktorých sem priviezli proti ich vôli.

"Keď človek ide cez tie baraky, vie si predstaviť skutočnú realitu, ktorá vládla vtedy. To sa inak ako návštevou nedá ani docieliť," povedal premiér Peter Pellegrini. "Toto bol koncentrančný a pracovný tábor, kde boli ľudia proti svojej vôli, väznení, týraní a kde ich mohla čakať každodenná smrť," vysvetlil riaditeľ múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Ministerka kultúry navrhla, aby sa návšteva múzea v Seredi zaradila do osnov základných a stredných škôl. "Myslím, že školy by sem deti mali vodiť bez toho, aby sme ich sem nútili a že každý raz počas štúdia sem do Serede príde," hovorí Pellegrini. 

"Táborom v čase jeho existencie prešlo približne 16 tisíc ľudí a väčšina z nich bola neskôr zavraždená," uviedol Korčok. Výstava má rozlohu približne 1 000 metrov štvorcových. Pripomína aj tých odvážnych Slovákov, ktorí pomáhali zachraňovať životy svojich prenasledovaných spoluobčanov.

Vence pri pamätníku

"Pre verejnosť plánujeme sprístupniť 16.9. V súčasnosti sa pripravuje expozícia v baraku č. 2, tam bude expozícia venovaná všetkým táborom na území Slovenska. Sereď nebol jediný, boli tri väčšie a množstvo malých, o ktorých väčšina ľudí ani nevie," dodáva riaditeľ múzea. 

Premiér Pellegrini si neodpustil ani poznámku na margo mladých ľudí, ktorí obhajujú vojnový slovenský štát. "Možno sa tomu nemôžeme čudovať, keď ich podporujú aj poslanci NR SR, ktorí, keď sú potom braní na zodpovednosť, tak sa vyhovárajú a nevedia si ani stáť za tým, čo rozprávajú, tárajú alebo píšu po sociálnych sieťach," povedal premiér. 

Poobede potom zástupcovia slovenskej vlády ale aj rôznych ambasád položili vence pri pamätníku pri Dóme sv. Martina, na mieste, kde kedysi stála najväčšia stredoeurópska synagóga.

Bratislavský rabín Baruch Myers sa pomodlil pre obete a napokon zatrúbil aj na šofar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy