Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pozvánky na preventívne vyšetrenia rakoviny nie sú novinkou, tvrdí odborník. Pacienti ich nevyužívajú
Zdielať na

Pozvánky na preventívne vyšetrenia rakoviny nie sú novinkou, tvrdí odborník. Pacienti ich nevyužívajú

BRATISLAVA / Včasné absolvovanie screeningového vyšetrenia pri rôznych typoch rakovín vám môže zachrániť život. Ministerstvo zdravotníctva si preto dalo za cieľ, že pozývanie na screeningy troch najviac rozšírených druhov rakovín bude od nového roka povinné.

Od nového roka budete do schránky dostávať pozvánky na screeningové vyšetrenia. "Odštartuje sa screeningovým programom pre rakovinu hrubého čreva. Bude to vyzerať asi nasledovne vyberie sa vzorka približne 20 000 ľudí. Zdravotné poisťovne následne budú posielať obálky a v tom bude ampulka, kde si ten konkrétny človek môže zobrať vzorku zo svojej stolice a následne doručiť lekárovi," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Týkať sa to bude ľudí nad 50 rokov. Ženy nad 40 rokov dostanú pozvánku na absolvovanie screeningu rakoviny prsníkov a ženy nad 23 rokov pozvú na screening rakoviny krčka maternice. Treba ale dodať, že na všetky tieto screeningy ste mali nárok aj doteraz. "Už teraz preplácame viaceré screeningové vyšetrenia nad rámec zákona," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková. 

"Momentálny stav je taký, že screenening rakoviny hrubého čreva a konečníka, rovnako aj screening rakoviny prsníka a rakoviny krčka maternice je dnes súčasťou preventívnej prehliadky, ktorá je bežne hradená z verejného zdravotného poistenia," uviedol hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.  Nezaostáva ani ďalšia zdravotná poisťovňa. "Poistencov pozývame na preventívne prehliadky, a to sms alebo mailom," povedal hovorca zdravotnej poisťovne Union Neuman Matej. Pozvánky podobným spôsobom posielajú aj ostatné poisťovne. Na preventívne vyšetrenia ale prišlo v minulom roku len niečo cez 20 percent ľudí. Nakoľko preto pomôže pozvánka na konrétny screening ťažko povedať. Všetko bude záležať na samotných pacientoch. 

Jedna z našich zdravotných poisťovní, konkrétne na screeningové vyšetrenie hrubého čreva, svojich poistencov pozývala. Napokon ich ale prišlo mizivé percento. "Napriek tomu, že pozývame vybrané rizikové skupiny na screeningové vyšetrenia tak zo 16 000 listov, ktoré sme poslali našim poistencom, na vyšetrenie prišlo asi 10 percent," dodal Neuman Matej z Unionu. 

Aj preto analytik tvrdí, že ministerstvo neprichádza so žiadnou prevratnou novinkou. Podľa neho cesta ako ľudí dostať na screeningy a preventívne vyšetrenia je vo finančnej motivácii. "Aby boli ľudia odmenení finančným bonusom za absolvovanie prehliadok, pretože každý kto absolvuje preventívnu prehliadku pomáha systému ušetriť na následnej liečbe. Prevencia je vždy lacnejšia ako liečba. Prevencia je často tisícnásobne lacnejšia," povedal analytik Marcel Klimek. 

Ministerstvo v rámci onkologického programu plánuje zaviesť viacero opatrení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy