Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dôchodcovi sa výlet v horách takmer stal osudným
Zdielať na

Dôchodcovi sa výlet v horách takmer stal osudným

Archívna reportáž

BUKOVSKÉ VRCHY / Zostal sám, vyčerpaný, hlboko v lese, so zraneným kolenom. Nemeckému turistovi museli prísť na pomoc horskí záchranári. Horská služba upozorňuje turistov na to, že jeseň je zradná a počasie v horách sa mení extrémne rýchlo.

Horskí záchranári zo Zboja pomáhali vyčerpanému nemeckému turistovi. Ten zostal hlboko v lese asi 12 km nad obcou. Išlo o 70-ročného muža. Ten sa vybral spolu s rodinou na náročnú túru. Podľa horských záchranárov však podcenil najmä počasie.

Branislav Sirokčin, z Horskej záchrannej služby Bukovské vrchy hovorí: "Tu dole je 29 až 30 stupňov, ale to prevýšenie je vysoké a po 400- 500 metroch je hore napríklad ako bolo včera 12 stupňov. A ten turista bol v tričku, nemal so sebou žiadne iné oblečenie."

Dôchodca z Nemecka si zranil aj koleno a nebol schopný ďalej sa pohybovať. Záchranári ho našli samého na hrebeni neďaleko vrchu Čelo. Jeho príbuzní zišli do obce Nová Sedlica bez neho.

"V prvom rade bol vyčerpaný a tá dĺžka tej túry hore a dole, toto jednoducho nevydržal. Už jednoducho nevládala a mal niečo s kolenom," vraví Branislav Sirokčin. Horskí záchranári ho po príchode ošetrili a pomocou nosidiel a terénneho vozidla ho transportovali do obce, kde si muža prevzala rodina.

"Odporúčame všetkým turistom na pomoc paličky, normálne turistické paličky. Lebo tie kolená trpia a tie prevýšenia z hora dole sú neskutočné. 300 metrov dole kopcom a strmo," radí Branislav Sirokčin.

Okrem turistických palíc by mali mať turisti so sebou aj dostatočné množstvo tekutín a teplé oblečenie, keďže teploty večer v horách rýchlo klesajú. Zásahy sú náročné aj pre samotných záchranárov. Na mnohé miesta sa totiž vozidlami nedostanú. S nosidlami po ťažko prístupných terénoch musia prejsť peši aj niekoľko kilometrov.

Počas búrky hrozia turistom rôzne riziká, napríklad aj zasiahnutie bleskom:

Súvisiace články