Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slnečné lúče sú často nepriateľom vodičov. Ako reagovať, keď vás oslepí slnko
Zdielať na

Slnečné lúče sú často nepriateľom vodičov. Ako reagovať, keď vás oslepí slnko

BRATISLAVA / Zapadajúce, či vychádzajúce slnečné lúče vedia byť pre vodičov veľmi nepríjemné. Množstvo dopravných nehôd sa už stalo práve pre to, že šoféra oslepilo slnko. Takéto situácie sú aj podľa odborníkov veľmi nebezpečné.

Ostré lúče zapadajúceho či vychádzajúceho slnka môžu byť pre vodičov veľmi nebezpečné a to predovšetkým na prelome ročných období. "Slnenie vodiča dokáže pri rýchlosti 50 km/h znamenať až 14 metrov jazdy naslepo, pri diaľničnej rýchlosti je to až  36 metrov," varuje policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

Nespanikáriť

"V tom prípade je dobré spomaliť, nespanikáriť, nezačať prudko brzdiť, aby do nás nenabúralo auto za nami," radí inštruktor autoškoly Michal Najdek. Šofér, ktorého slnko oslní, nedokáže rozoznávať značky a nemusí vidieť ani svetlá na semafore. 

Presne to sa stalo aj vodičovi, ktorý narazil do prechádzajúceho nákladného vlaku na železničnom priecestí neďaleko Rajca. "Svietilo slnko v takom uhle, že tie svetlá nebolo vidieť , skôr sa zdalo, že svieti biele a nie červené," vravel spolujazdec. 

Prevencia

Podľa polície ale aj inštruktora autoškoly je dôležité mať čisté čelné sklo a používať v aute slnečné clony, učia to aj budúcich šoférov. "Dávame žiakom jazdy aj skoro ráno a večer, keď slnko vychádza alebo zapadá," povedal Najdek. Podľa očného lekára je pre ľudské oko pohľad priamo do slnečného zdroja veľmi nepríjemný. 

"V takom prípade sa v oku automaticky stiahne zrenička aby zamedzila prestupu svetla na sietnicu," vraví očný lekár Mikuláš Alexík. Dôležité je používať kvalitné fotochromatické slnečné okuliare, ktoré majú navyše aj polarizačné šošovky. 

Aké nástrahy čakajú vodičov na cestách na jeseň? Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy