Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Oslavujeme 25. rokov nezávislosti: Danko ďakoval Ficovi a Bugárovi, prezident hovoril o zlyhaní
Zdielať na

Oslavujeme 25. rokov nezávislosti: Danko ďakoval Ficovi a Bugárovi, prezident hovoril o zlyhaní

BRATISLAVA / Postoj k snahám o zlepšenie výberu sudcov a sudkýň Ústavného súdu bude podľa Kisku oveľa výstižnejším signálom úcty k Ústave Slovenskej republiky ako všetky slová, ktoré 1. septembra politici ku Dňu Ústavy povedia. K 25. výročiu nezávislosti štátu sa vyjadrili hneď viacerí, ako ministerka Saková, Gál ale aj Danko.

Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu, prijali 1. septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady. Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar. Väčšia časť ústavy vstúpila do platnosti 1. januára 1993, teda v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

"Rok 2018, v ktorom si pripomíname dvadsiate piate výročie vzniku Slovenskej republiky, je, žiaľ, aj rokom, v ktorom sa dôvera v spravodlivosť a právny štát otriasa v základoch," poznamenal prezident Andrej Kiska v deň, keď si pripomíname  25. výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky. Podľa jeho slov, Slováci za posledné obdobie pociťujú, že právo neplatí pre všetkých rovnako, čo je chyba. 

"Som preto presvedčený, že najlepším vyjadrením úprimnej úcty k ústave sú skutky, ktoré dôveru ľudí v spravodlivosť a právny štát na Slovensku dokážu postupne obnoviť a udržať. Príležitostí bude v krátkom čase dostatok, napríklad keď budú zodpovední politici rozhodovať o zmenách v polícii či na ústavnom súde. Hoci si deň vzniku ústavy pripomíname v sobotu 1. septembra, skutočná príležitosť osláviť jej význam pre Slovenskú republiku a budúcnosť právneho štátu sa naskytne o niekoľko mesiacov," zdôraznil Kiska. 

Voľba ústavných sudcov

​Téma voľby nových ústavných sudcov nebudí takú veľkú pozornosť verejnosti ako iné pálčivé problémy našej spoločnosti. "Ale existuje málo dôležitejších pilierov spravodlivej spoločnosti a právneho štátu, ako je ústavný súd. Preto je dôležité, aby na ňom pôsobili a rozhodovali výnimočne kvalifikovaní, morálne spôsobilí, ale tiež úplne nezávislí sudcovia a sudkyne. Súčasná politická reprezentácia bude vyberať väčšinu sudcov a sudkýň ústavného súdu. Ak sa nič nezmení, najbližšia príležitosť zlepšiť kvalitu ústavného súdu — a tým aj dôveru verejnosti v ochotu vedenia štátu chrániť právo a spravodlivosť, bude o dvanásť rokov, o štyri volebné obdobia," dodal na túto tému Kiska. 

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo sprísnenie kvalifikačných predpokladov pre vymenovanie do funkcie sudcu ústavného súdu. Navrhované zmeny v zákone by oproti súčasnému stavu zvýšili legitimitu zvolených sudcov. 

​Predpoklady pre sudcu

"Zvýšenie hranice z doterajších 40 rokov na 45 rokov, v záujme zabezpečenia vyššej miery skúseností zo strany osoby, ktorá má byť vymenovaná do funkcie sudcu, ďalej ústavný predpoklad spočívajúci v tom, že dotknutá osoba musí byť všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a taktiež sa zavádza ústavný predpoklad súvisiaci s morálnou integritou dotknutej osoby spočívajúci v tom, že daná osoba svojím doterajším životom dáva záruku, že funkciu sudcu ústavného súdu bude vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Okrem toho sa prostredníctvom navrhovanej novely ústavy skvalitňuje proces výberu kandidátov v Národnej rade SR a to tým spôsobom, že sa zvyšuje kvórum pre voľbu kandidáta z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov," povedal o kritériách minister Gál. 

Danko ďakoval Ficovi a Bugárovi

Podľa Danka ako spravujeme dnes štát, tak ukazujeme svoju politickú vyspelosť. "Vďaka Ficovi a Bugárovi sa podarilo zostaviť vládu národného porozumenia a dnes preto nie je na Slovensku etnický problém," uviedol. Zanedbali sme však podľa neho budovanie niektorých inštitútov a zákonov.Danko je rád, že v koalícii našli zhodu na novele zákona o politických stranách. "Politika nemá happy end. Neexistuje šťastný koniec pre politika, ale štát by mali riadiť vyzreté strany a nie facebookove strany. Ťažko je súťažiť s lídrami, ktorí môžu obviniť bez dôkazov z korupcie. Neviem si predstaviť, ako chce niekto riadiť štát so 76 nezávislými osobnosťami, z ktorých má každý iný názor," dodal.

Saková s Pellegrinim napísali

Pozrite si reportáž k téme- voľba ústavných sudcov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy