Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spor o dojčeného Edwina pokračuje. Chlapček doplatil na nezhody rodičov. Matke sa kráti čas
Zdielať na

Spor o dojčeného Edwina pokračuje. Chlapček doplatil na nezhody rodičov. Matke sa kráti čas

LEOPOLDOV / Prípad zverenia dojčeného dieťaťa otcovi, na ktorý upozornila Televízia JOJ, vyvolal rozruch. 19-mesačný Edwin doplatil na nezhody svojich rodičov. Matka totiž neumožňovala styk s otcom, a tak súd bez dokazovania a skúmania veci, na základe dokumentácie rozhodol dieťa okamžite odovzdať otcovi.

Nepríjemné preberanie zažil malý Edwin aj uplynulú sobotu. Upokojil sa po pol hodine dojčenia. "Bolo to úplne jasné, že aj keď má Edwin iba 19 mesiacov, že to naňho vplýva úplne zle," tvrdí jeho matka Lenka Slováková. Dve noci v týždni a jeden deň cez víkend. Takto znie verdikt súdu o tom, koľko času bude tráviť u svojej mamy, ktorá ho od narodenia dojčí. "Potom od únavy zaspal, v priebehu dňa som ho kojila ešte tri krát, a keď som ho odovzdávala otcovi, otec si odo mňa pýtal odsaté materské mlieko," dodáva matka.

​Desí ju predstava, ako chlapec znáša chvíle, keď si pýta materské mlieko a ona tam nie je. Teraz nevie, kde má syna, ani ako sa má a čo robí. "
"Postup pár nocí u jedného, pár nocí u druhého rodiča v tomto veku asi nezodpovedá potrebám dieťaťa," tvrdí psychologička Gabriela Ručková. "Dieťa, ktoré sa sťahuje, a hlavne v takomto nízkom veku, je odkázané potom na množstvo potreby starostlivosti psychiatrov, psychológov, pretože je to veľmi vážne narušenie jeho vývinu," dodáva detská psychiatrička Terézia Rosenbergerová.

V rozhodnutí súdu sa často spomínajú napäté vzťahy medzi otcom a matkou. No rozhoduje sa o dieťati, a tak je na mieste otázka, kto tu zastupoval práva dieťaťa. V tomto prípade úrad práce, ľudovo povedané sociálka. Tá má odhliadnuc od práv rodičov trvať na tom, aby akékoľvek rozhodnutie súdu malému chlapcovi neublížilo. Kolízny opatrovník podľa oficiálneho vyjadrenia poskytoval sociálne poradenstvo. Neúspešne. Zároveň žiadal, aby súd nariadil psychologické poradenstvo. "Úrad však v konaní nežiadal o zmenu starostlivosti o dieťa, alebo o odňatie dieťaťa zo starostlivosti matky," hovorí Jana Lukáčová, hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zatiaľ nevieme, či sa sociálka pre súd vyjadrila aj k dieťaťu, alebo len k tomu, ako sa správajú rodičia. Teda, že matka bráni styku s otcom. "V prípade, že procesný opatrovník nesúhlasil s tým, aby bol maloletý Edwin zverený do starostlivosti otcovi alebo aby nedošlo k prezvereniu, je celkom zrejmé, že mal skúmať prečo," hovorí advokát Andrej Gara.

Súd však týmto dočasným opatrením upravil styk tak, že dieťa je väčšinu času u otca. A to až kým nerozhodne definitívne. "Preverovanie schopností oboch rodičov starať sa o dieťa bude predmetom dokazovania," píše sa v stanovisku súdu. Toto však nie je o schopnosti rodičov postarať sa o Edwina. Toto je o problémovom styku s dieťaťom. "Sa to má primárne riešiť v konaní o výkon rozhodnutia. Súd v takomto konaní má viacero možností," hovorí Marica Pirošíková, zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Čiže nie odobrať dieťa matke a dať ho otcovi, ale napríklad za pomoci psychológa dosiahnuť, aby matka dobrovoľne plnila to, čo už na papieri je. Teda umožňovať styk s otcom. "Cieľom tejto právnej úpravy bolo eliminovať v čo najväčšej možnej miere negatívne dôsledky sporu rodičov na maloletého," dodáva Pirošíková. Lenka otvorene priznáva a ľutuje, že prísny verdikt súdu spôsobila aj ona svojimi chybami. Nechce však, aby za ne pykal malý Edwin. "Ako práva otca, tak aj práva matky sa dajú uplatňovať úplne iným spôsobom, a to tým, že na prvom mieste má byť vždy záujem dieťaťa," hovorí matka.

Lenka teraz popri práci na Univerzite v Trnave rieši právne otázky. Ak chce niečo zmeniť, musí však konať rýchlo, pretože toto dočasné opatrenie môže trvať aj dva roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy