Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trojica mužov sa pokúšala dostať do obehu falošné peniaze. Falšovanie im nedokázali
Zdielať na

Trojica mužov sa pokúšala dostať do obehu falošné peniaze. Falšovanie im nedokázali

BANSKÁ BYSTRICA / Trojicu mužov obžalovaných zo zločinu falšovania peňazí a cenných papierov v pondelok špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici oslobodil. Muži z hlohoveckého okresu sa podľa obžaloby pokúsili dostať na slovenský trh 10-tisíc japonských jenov. Súd nepresvedčili dôkazy predložené prokuratúrou.

Obžalovaná trojica mužov získala podľa prokuratúry od istých Poliakov takmer 2500 kusov kvalitných falzifikátov japonských bankoviek. Išlo o napodobeniny bankovky v nominálnej hodnote 10-tisíc jenov a vzor, ktorý bol v obehu do roku 1986. "Ide o bankovku, ktorá bola daná do obehu v roku 1958. Centrálna banka Japonska ju má stále evidovanú ako platnú bankovku s tým, že je stiahnutá z obehu, ale ešte stále je zákonným platidlom," uviedol Marián Klubert, člen lektorského tímu NBS.

Podľa obžaloby mali muži falzifikáty nosiť do rôznych bánk na západnom Slovensku. "Pokúšali sa zamieňať falošné peniaze v nominálnej hodnote 10 000 jenov a chceli ich zamieňať za eurá," povedala prokurátorka.

Muži sa ale po celý čas bránili tým, že nevedeli, že ide o falzifikáty. Poliaci, od ktorých tisícky jenov dostali im tvrdili, že ich majú od japonského politika a ten za ich výmenu sľúbil províziu. Dnešný oslobodzujúci rozsudok súdu je tak pre nich úľavou. "Áno, samozrejme, že som nevinný," obhajoval sa jeden z obvinených. "Senát špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica oslobodil spod obžaloby tri osoby, ktoré sú obžalované z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. Pretože podľa súdu skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní nie je trestným činom," telefonicky informovala Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS Pezinok.

"Rozsudok je spravodlivý lebo všetky dôkazy preukázali, že nemali vedomosť, že jeny boli falošné. Jediný svedok, ktorý vypovedal, to robil za imunutu. Mali byť stíhaní aj Poliaci ktorí im to predali," povedal obhajca Daniel Lipšic. "Rozsudok neznel v náš prospech, súd nedostatočne využil preukázaný skutkový stav," dodala prokurátorka.

Pokurátorka sa proti rozsudku odvolala, o vine či nevine tak bude rozhodovať najvyšší súd.

Pozor si treba dávať nielen na falošné peniaze, ale aj policajtov. Pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy