Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Siedmych ranených mužov upálili zaživa
Zdielať na

Siedmych ranených mužov upálili zaživa

Archívna reportáž

UHROVEC / Na Jankovom Vŕšku pri obci Uhrovec 13. decembra 1944 hitlerovské vojská upálili siedmich zranených partizánov. Tí našli útočisko v jednom z tunajších bunkrov. Na týchto siedmych chlapov a na ďalších partizánov dnes spomínali práve na mieste vtedajšej tragédie. Prítomní boli svedkami pochodu nesmrteľného pluku, kladenia vencov, ale videli aj ukážku bojov z druhej svetovej vojny.

V miestach na Jankovom vŕšku sa počas Slovenského národného povstania ukrývali partizáni. V decembri 1944 ich tu našli nacisti a siedmych zranených mužov upálili v jednom z bunkrov. Zuzana Máčeková, starostka obce Uhrovec vraví: "Partizáni boli uhorelí a my si na pamiatku tie bunkre udržujeme a priebežne rekonštruujeme."

Partizánom pomáhali najmä ľudia z okolitých dedín. Mnohí za to zaplatili životmi. Pamätník, niekdajší partizán Pavol Liška spomína: "My sme videli ranených, zabitých, vypálené obce."

Padlých vojakov a partizánov si na Jankovom vŕšku uctili aj členovia tzv. nesmrteľného pluku. "Nesieme fotografie len tých ľudí, ktorí sa zúčastnili na povstaní," hovorí Ján Holička zo Zväzu protifašistických bojovníkov.

Na všetkých, ktorí bojovali v slovenskom národnom povstaní spomínali na Jankovom vŕšku stovky ľudí. Nechýbal ani predseda vlády Peter Pelegrini. Ten vyhlásil: "Slováci nepovstali preto, že sa zdalo, že to bude výhodné, povstali preto, lebo to majú v srdci."

Na Slovensku je žiaľ mnoho miest, v ktorých spomínajú na padlé obete odboja proti nacistom či kolaborujúcemu Slovenskému štátu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy