Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre sucho a horúčavy trpí aj lodná preprava. Lode sú uväznené v prístavoch, ľudia stornujú lístky
Zdielať na

Pre sucho a horúčavy trpí aj lodná preprava. Lode sú uväznené v prístavoch, ľudia stornujú lístky

BRATISLAVA / Uviaznuté lode, zrušené či obmedzené plavby - takúto situáciu priniesli dlhodobé horúčavy a sucho. Vo všetkých významných európskych riekach sú extrémne nízke hladiny vody. Týka sa to najmä Labe, Rýna a Dunaja.

"V mnohých oblastiach je Dunaj už nižšie ako je bezpečná výška, aj preto sú obmedzenia v lodnej doprave. Či už absolútne zastavenie lodnej dopravy alebo obmedzenia na základe tonáže a ponoru," hovorí hydrológ Michal Hazlinger.  Na slovenskom úseku nepremávajú rýchlolode, už niekoľko týždňov, keďže majú ponor 235 centimetrov. A už dva týždne nepremávajú ani kabínové lode. Obmedzenia v lodnej doprave prinášajú zmeny v harmonograme, a samozrejme straty.

"Dnes, zajtra a pozajtra mali ísť rakety do Tulnu, kde je výstava kvetín. Všetko je stornované. Ale vyhliadkové lode na Devín, do Čunova a Čilistova fungujú podľa cestovného poriadku," potvrdil Milan Sobota, dispečer zo Slovenskej plavby a prístavov. Podľa Milana Sobotu je súčasná situácia na Dunaji neobvyklá. "Tak to býva každý rok, že je voda raz vyššia, raz nižšia. Ale taká nízka voda, a tak dlho, to nebolo na Dunaji aj 50 rokov," dopĺňa Sobota. Zatiaľ najnižšia hladina Dunaja bola v roku 1947. Aj teraz je však hladina veľmi nízka. Aby sa pohyb na Dunaji dostal ako-tak do normálu bolo by potrebné, aby sa jeho hladina zdvihla aspoň o meter.

"Máme cca asi 40 percent augustového prietoku a ani nie polovicu toho dlhodobého prietoku na Dunaji. Situácia je zlá na celom úseku Dunaja. Štandardne by mala byť približne o meter vyššia," hovorí Hazlinger. Voda chýba aj na väčšine ostatných slovenských riek. Pri dlhodobých horúčavách a suchu však veľmi nepomôžu ani lokálne búrky, ktoré sme tu mali počas horúčav. Sú síce výdatné, ale sú na malom území a trvajú krátko.

Rieky potrebujú výdatnejšie a dlhodobejšie zrážky. Tie prichádzajú na Slovensko už dnes. "Aktuálne zrážky počas najbližších 72 hodín by mali priniesť 20-70 mm zrážok, čo by malo riekam pomôcť, keďže by to mali byť dlhotrvajúce dažde. Dunaj by to malo zdvihnúť o 500 metrov kubických za sekundu, čo v preklade znamená o necelý meter," hovorí Hazlinger. To by teda malo pomôcť aj lodnej doprave. Vzhľadom na to, že na Slovensku bolo sucho veľmi dlho, krajina bude potrebovať ešte viac zrážok.

Našťastie má prísť ochladenie a dážď:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy