Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tretí blok atómovej elektrárne testovali. Odborníci zhodnotili Mochovce nasledovne
Zdielať na

Tretí blok atómovej elektrárne testovali. Odborníci zhodnotili Mochovce nasledovne

MOCHOVCE / V atómovej elektrárni v Mochovciach už ukončili ďalšie testovanie zriadení, v tomto prípade ide o studenú hydroskúšku. Je to ďalší krok k spusteniu 3 bloku. Všetko vraj dopadlo nad očakávanie a potvrdila sa funkčnosť testovaných zariadení.

Studená hydroskúška na dostavbe tretieho bloku bola jednou z kľúčových. Preukázať mala tesnosť zariadení, ako sú tlakové nádoby, potrubia či ventily, ale aj čerpadlá. Testovali primárny aj sekundárny okruh. "To znamená kopa systémov musela byť prevádzkyschopných, aby sme zaplnili celý okruh. Po nahriatí na 125 bola vykonaná tlaková skúška," vysvetlil manažér spúšťania Jozef Kurek . Všetky zariadenia museli byť skontrolované tak, aby bezchybne spolupracovali. V tomto prípade ide až 90 systémov. 

Studená hydroskúška trvala 37 dní, no skončila o deň skôr, ako sa predpokladalo. "Prekonala očakávania po technickej stránke. Výsledky sú ďaleko nad naše očakávania," skonštatoval Branislav Strýček, riaditeľ Slovenských elektrární. 

Za úspechom je podľa vedenia tímová práca. Na dostavbe aktuálne pracuje 5000 ľudí. "Bolo tu odpracovaných viac ako 75 miliónov človeko- hodín," podotkol riaditeľ projektu dostavby Francisco Morejon.  Momentálne sa budú robiť ešte revízie a všetko by mala preveriť horúca hydroskúška, ktorá je plánovaná koncom roka. "Kde vlastne elektráreň je v stave, akoby bola pripravená pre samotnú prevádzku, ale miesto jadrového paliva máme imitátori," vysvetlil fungovanie manažér spúšťania. 

Spustenie tretieho bloku je naplánované na druhý kvartál 2019. Štvrtý blok by mal byť hotový zhruba o ďalší rok.

Elektráreň Mochovce bol pred mesiacom navštíviť aj premiér Pellegrini. Pozrite si reportáž o jeho kontrole:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy