Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turisti, pozor. Vo Vysokých Tatrách sa do niektorých lokalít nedostanete
Zdielať na

Turisti, pozor. Vo Vysokých Tatrách sa do niektorých lokalít nedostanete

VYSOKÉ TATRY / Turisti, ktorí sú alebo sa chystajú do Tatier by mali byť opatrní. Dve z turistických lokalít uzavreli. Zničila ich voda, ktorá pred niekoľkými dňami zaplavila oblasť Vysokých Tatier. Okrem týchto lokalít zničili záplavy aj okolie obcí a domy.

Mesiac od lokálnych záplav vo Vysokých Tatrách zostávajú zatvorené dve turistické lokality. Správca Štátne lesy TANAP už časť opravil, a to trasu z Tatranskej Polianky k horskému hotelu Sliezsky dom, ktorú v stredu otvorili. 

Návštevníci Tatier sa stále nedostanú do Javorovej doliny, kde turistickú cestu úplne zničila prívalová voda. Uzavretá je aj trasa z Tatranskej Lesnej k Vodopádom Studeného potoka(Studenovodské vodopády).  

Záplavy v Tatrách

V  júni a v júli potrápili viaceré lokality Tatier veľké povodne. Pod Svišťovkou vymyla voda asi päť metrov široký žľab.  V niektorých oblastiach napršalo toľko, ako je bežné za celý mesiac. Najhoršia situácia bola v obci Stará Lesná, kde po rozvodnení miestneho potoka  museli evakuovať 274 ľudí. Hladina Studeného potoka, ktorá tam zvyčajne dosahuje necelý meter, stúpla počas záplav na dva a pol metra. Neskôr klesla pod dvojmetrovú hranicu. Škody predbežne vyčíslili na 1,3 milióna eur. 

Náš reportér Jozef Kubáni pred pár týždňami zmapoval jednotlivé turistické trasy: 

Najčítanejšie správy