Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zabudnuté fotografie z okupácie na svetle sveta. Prehovorili aj ľudia narodení v tieni tankov
Zdielať na

Zabudnuté fotografie z okupácie na svetle sveta. Prehovorili aj ľudia narodení v tieni tankov

PREŠOV / Zdá sa to takmer neuveriteľné ale aj po 50. rokoch sa stále objavujú nové fotografie z augustových dní. Desiatky rokov ich ľudia ukrývali v súkromných archívoch a potom sa na ne jednoducho zabudlo. Zaujímavý osud má aj deväť farebných záberov, ktoré vystavili v Prešove. Ich autor je neznámy. Výročie si pripomínajú aj 50-ročný ľudia, narodení v tieni tankov.

Unikátne fotografie pochádzajú z farebných diapozitívov, ktoré desiatky rokov ležali nedotknuté v archíve. Zachytávajú udalosti v Prešove spred 50. rokov, keď sa ľudia vlastnými telami postavili tankom spojeneckých vojsk.

Ide o deväť záberov. Deväť pohľadov na to, čo sa dialo v roku 1968 v Československu. Po zrušenej Prešovskej zmene skončili diapozitívy v redakcii vtedajších študentských novín. Vtedy nikomu ani len nenapadlo, že raz budú zdobiť centrum mesta ako memento pre súčasné i budúce generácie.

Strach a neistota 

"Vlastne v tom hektickom období prišiel za mojimi budúcimi zamestnancami jeden pán, neznámy autor týchto záberov a dal im to stým, že ukážte ľuďom, ako to vyzeralo v ´68," vraví vydavateľ František Oľha. Manželia Oľhovci boli vtedy mladomanželmi s malým dieťaťom. Tanky ich zhodou okolností zastihli presne na mieste, ktoré zachytávajú teraz už historické fotografie.

"Ja som si myslel a bál som sa, aby nenastalo druhé Maďarsko," vraví František. Diapozitívy skôr, ako skončili v takýchto veľkých formátoch, bolo potrebné najprv digitalizovať. Teraz sa ich objaviteľ pustil do pátrania po ich autorovi. "Bohužiaľ už asi to bude neúspešné," myslí si František. 

Narodení v tieni tankov 

Päťdesiat rokov okupácie si pripomínajú aj 50 roční ľudia, ktorí sa práve v deň vpádu ruských vojakov narodili. "Presne v týchto miestach ako je univerzita prechádzali sanitkou, tu boli sovietske tanky, tie ich tu zastavili so sanitkou. Sanitár vystúpil von a gestikuloval s Rusmi, že tam má dve tehotné ženy a Rusi bez váhania toho sanitára zabili. Mama povedala, že skoro porodila v tej sanitke," spomína na rozprávanie rodičov päťdesiatnik Jozef Mihok. 

Päťdesiate narodeniny má dnes aj česká herečka Michaela Kudláčková známa zo seriálu My všichni školou povinní. Pôvodne Michaelin príchod na svet čakali rodičia o čosi neskôr, no ruskí vojaci ho urýchlili. "Bola nútená si hodinu po pôrode vziať bábätko, ktoré jej lekári priniesli, pretože nemohli za jeho život ručiť," vraví Michaela. Namiesto radosti z príchodu bábätka na svet tak rodičia prežívali strach. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy