Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dedinu Ruskinovce násilne vysťahovali. Obyvatelia bojujú za vrátenie pozemkov
Zdielať na

Dedinu Ruskinovce násilne vysťahovali. Obyvatelia bojujú za vrátenie pozemkov

KEŽMAROK / V zaniknutej obci Ruskinovce v bývalom vojenskom priestore Javorina v kežmarskom okrese sa už 28 rokov stretávajú rodáci a ich potomkovia. Dedina prestala existovať v 50. rokoch minulého storočia. Vtedy ju násilne vysťahovali. Aj preto sú tieto stretnutia vždy plne emócii a túžby vrátiť miestu nový život.

Snom všetkých ľudí, ktorí majú s Ruskinovcami niečo spoločné je, aby na tomto mieste stála v budúcnosti nová dedina. "Alebo zatiaľ keby sme si mohli postaviť aspoň chatky a potom postupne by sa možno dedina obnovila," hovorí rodáčka z Ruskinoviec Gizela.

Obec bola vysťahovaná v roku 1952 preto, aby sa tu mohol zriadiť vojenský výcvikový priestor. Išlo o najväčšie vojenské cvičisko pre ľudovú armádu v bývalom Československu. Postupne rozobrali všetky domy a budovy a ich materiál použili na stavbu ciest. Kostoly slúžili ako sklady. No nakoniec zničili aj tie.

"Z Ruskinoviec pochádzali moji rodičia, ktorí museli tak, ako všetci z tejto dediny odísť. Dodnes prežívame tieto veci veľmi citlivo a aj preto sme sem prišli," hovorí potomok rodákov z Ruskinoviec Reinhard Schultz.

Dvadsiate osme stretnutie bolo po prvýkrát slovensko-nemecké. Prišli potomkovia, ktorým sa tu narodili otcovia, mamy i starí rodičia. A bolo to veľmi emotívne

Prvého januára 2011 bol vojenský obvod Javorina zrušený a odvtedy ľudia bojujú za to, aby sa im ich pozemky vrátili.

"Nedarí sa nám to. Ak by sme mali na čele Slovenska narodohospodárov a nie politrukov, tak by sme boli ďalej. Ak by ma chcel niekto za tento výrok žalovať, prosím, poskytnem mu aj adresu," dodal rodák z Ruskinoviec Martin Pitoňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy