Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do parlamentu bude môcť vstúpiť každý. Pozrite sa, aký program si pre vás NR SR prichystala
Zdielať na

Do parlamentu bude môcť vstúpiť každý. Pozrite sa, aký program si pre vás NR SR prichystala

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Národná rada Slovenskej republiky už o pár dní otvorí svoje brány aj verejnosti. Ľudia sa tak budú mať možnosť ísť pozrieť, ako to v NR SR skutočne vyzerá. Dozvedia sa aj množstvo zaujímavých informácií, ktoré by inak nezistili. Spolu s akciou bude spojená aj unikátna výstava 75 rokov spolu – 25 rokov vedľa seba. Všetko sa začne už 1. septembra.

NR SR otvorí brány zvedavým návštevníkom už 1. septembra. Ročne Radu navštívi okolo 20 tisíc ľudí, pričom  mnohí zistia, že parlament nie je iba o poslancoch a zákonoch. "Na pôde zákonodarného zboru návštevníci pochopia prepojenia Hurbana s Dubčekom, ale získajú aj informácie napríklad o Aničke Jurkovičovej, ktoré sa na hodinách dejepisu neučili. Málokto vie aj zaujímavý príbeh vytvorenia našej slovenskej zástavy," uvádza NR SR na svojej stránke. 

Mladšie ročníky prekvapia telefónne búdky, ktoré boli kedysi jediným komunikačným nástrojom parlamentu. Mohol sa tak spojiť s celým svetom. "Pre Slovensko je 1. september veľmi dôležitý deň. Naši volení zástupcovia pred 26 rokmi prijali Ústavu Slovenskej republiky ako základ demokratického a nezávislého národného štátu Slovákov. Som úprimne rád, že práve v tento deň tisícky návštevníkov smerujú aj k nám na pôdu parlamentu a spoločne si formou otvorených brán zákonodarného zboru môžeme so cťou uctiť tak významný deň, ktorým je Deň Ústavy SR," zdôraznil Andrej Danko.  

"Zároveň sme pripravili aj priestor pre rodiny s deťmi, vytvorili sme detský kútik, kde si môžu tí najmenší oddýchnuť a zahrať sa. Rovnako je vytvorená aj zóna pre potreby mamičiek s najmenšími deťmi,“ poznamenal vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan.

75 rokov spolu – 25 rokov vedľa seba

Verejnosť bude môcť vidieť po prvýkrát aj historické dokumenty, ktoré sa tiahli parlamentarizmom za posledných 100 rokov.

Prezentácia pyrotechnikov, výbava zdravotníkov, či špeciálnych jednotiek, ukážka zbraní, ale aj historických uniforiem. Služobné zvieratá, ktoré dennodenne pomáhajú našim policajtom, či záchranárom zachraňovať ľudské životy. Národné plemeno Slovenskej dojnej ovce, svet pod mikroskopom, či mini lesná škôlka.  Celý program si už onedlho môžete pozrieť na stránke Národnej rady.  

Pred pár týždňami sa konala aj celonárodná púť, ktorej sa zúčastnili tisícky ľudí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy