Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spišská Nová Ves predáva pozemky vedľa chaty viceprimátorky, tá má o výhodnú kúpu záujem
Zdielať na

Spišská Nová Ves predáva pozemky vedľa chaty viceprimátorky, tá má o výhodnú kúpu záujem

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Za cenu 1800 eur za 1700 metrov štvorcových chce Spišská Nová Ves predať pozemky v blízkosti poľovných revírov. Tých, v ktorých susedstve sa nachádza chalupa exposlankyne za Smer-SD a súčasnej viceprimátorky mesta, Lei Grečkovej. Aj ona má o pozemky záujem. Súťaž mesto vypísalo počas dovoleniek a končí sa 28 augusta.

Najprv sa exposlankyni a viceprimátorke podarilo výhodne získať chalupu od štátnych lesov a potom od mesta jej blízke združenie výhodne prenajalo revír. "Bolo to bez súťaže, čo môže vyvolávať pochybnosti," tvrdí Michal Piško z Transparency International. 

Po tom čo viceprimátorka Spišskej Novej Vsi získala hájnicu pri obci Hnilec za záhadných okolností, má záujem aj o tamojšie pozemky. Ako sama tvrdí pri vyjdení z chaty už nechce byť na cudzom. "Mám právo vysporiadať si svoje záležitosti okolo užívania mestského pozemku, ktorý teraz užívam bezplatne," povedala Grečková. 

Letná verejná súťaž

Ide o lúku a chatu o výmere 1700 metrov štvorcových v extraviláne obce Hnilec. A tak sa vedenie mesta rozhodlo pripraviť verejnú súťaž o pozemky, ktoré už dlhšiu dobu užíva viceprimátorka. Súťaž už je zverejnená približne dva týždne. Včera, keď som sa pozeral do pošty ešte nebol žiaden záujemca. Je tam ešte niekoľko týždňov. Predpokladám, že ešte nejaký záujemca bude, teda ten, ktorý požiadal o odkúpenie, teda pani zástupkyňa," hovorí primátor Ján Volný. 

Ešte ani Lea Grečková nedoručila svoju ponuku v obálke na mestský úrad. Cena pozemkov je mimoriadne lákavá, 1800 eur. "Poslanci odsúhlasili verejnú súťaž. To znamená na základe ceny, ktorú stanovil znalec, bola stanovená taká tá výkričná cena. Ten záujemca ktorý dá najvyššiu ponuku, tie pozemky mu budú môcť byť odpredané," vysvetľuje Volný. 

Záhadný predaj? 

"Nikdy sa nedozvieme, komu to bolo odpredané a za akú sumu to bolo odpredané. Ja vôbec neviem kedy a kde sa otvárajú obálky. Všetci poslanci mestského zastupiteľstva o tom nie sú informovaní," tvrdí Rastislav Javorský, opozičný poslanec mestského zastupiteľstva. 

Zarážajúca suma činí niečo vyše eura za meter štvorcový. Nad sumou krútili hlavami realitný maklér aj stavebný znalec, ktorých sme oslovili. Podľa znalca, ktorý odmietol vystúpiť na kameru, by sa takýto pozemok mal predávať za trojnásobne vyššiu sumu - približne 3 eurá za meter štvorcový.

Ukrivdení sa cítia aj obyvatelia v okolí Stariny, ktorých vysťahovali pre výstavbu vodnej nádrže. Štát znenazdajky odkúpil pozemky od cirkvi, o ktoré mali oni dlhé roky záujem: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy