Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vymeškala takmer 500 hodín. Rodičom hrozí až päťročné väzenie
Zdielať na

Vymeškala takmer 500 hodín. Rodičom hrozí až päťročné väzenie

MEDZILABORCE / Takmer 500 vyučovacích hodín vymeškala žiačka základnej školy v Medzilaborciach. Trest za jej záškoláctvo hrozí rodičom, a to až 5-ročné väzenie. Už v minulosti dostali podmienku, no nepomohlo to. Odborníčka hovorí o poruche rodičovského systému.

"Čo na to povedať, ja som jej peniaze dávala, veci mala všetky, o pol ôsmej ráno išla, prišla domov o desiatej, pol jedenástej," opísala udalosti matka školáčky. Dievča (16) malo navštevovať základnú školu. Podľa zistení polície chodilo do ôsmeho ročníka. Ôsmaci mali absolvovať za celý školský rok asi 900 vyučovacích hodín. Dievča vymeškalo viac ako polovicu. A to sú iba tie neospravedlnené hodiny. "Žiačka vymeškala najmenej 464 vyučovacích hodín bez ospravedlnenia, a to napriek tomu, že rodičia boli na záškoláctvo viackrát upozorňovaní aj pedagogickými pracovníkmi a aj úradom práce," uviedla Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov.

Prípadom sa zaoberá sociálna kuratela. Policajti rodičov obvinili z trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Sociálni pracovníci s rodinou maloletej pracujú od roku 2008, kedy sa objavili problémy s dochádzkou u starších detí. Už vtedy dostali obaja rodičia dvojročnú podmienku. "Trestné stíhanie rodičov za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže z minulosti nebolo rodičom dostatočným ponaučením do budúcna, lebo situácia so záškoláctvom sa v rodine opakuje," telefonicky informovala Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Hoci kuratela s rodinou pracovala a uložila im povinnosť zúčastniť sa na polročnom výchovnom programe, nepomohlo to. "Maloletá a jej matka sa k uloženému výchovnému opatreniu stavali pasívne, nespolupracovali s odborným tímom, nezúčastňovali sa stretnutí v rámci uloženého výchovného opatrenia na úrade," dodala Jana Lukáčová.

Podľa slov matky dievča už do školy nastúpiť nechce a sociálna kuratela konať nemôže, keďže povinnú školskú dochádzku ukončilo. "Z tohto dôvodu bolo uložené výchovné opatrenie koncom júla rozhodnutím úradu zrušené," povedala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Dohovárala som jej, ale ona nepočúvala. Chcela ísť a potom si rozmyslela, že nepôjde," opísala situáciu matka školáčky.

Aj napriek všetkému stále prebieha trestné konanie voči rodičom. Tým v prípade dokázania viny hrozí až päťročné väzenie. Podľa odborníčky v takýchto prípadoch môže ísť o poruchu rodičovského systému. "Rodič sa o budúcnosť svojich detí nebojí. Jemu to je jedno. To by sa malo skúmať, ako to, že 95 percent rodičov sa uskromní, zoberie si pôžičky, ale existujú rodičia, ktorým toto chýba. Potom samozrejme žiadne sankcie ani tresty nepomôžu," dodala psychiatrička Danica Caisová.

Pozrite si aj reportáž o tom, čo by malo pribudnúť do vyučovacích osnov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy