Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ľudia si na klzkých chodníkoch lámali kosti
Zdielať na

Ľudia si na klzkých chodníkoch lámali kosti

Zdroj: TV JOJ

Na traumatológii v Košiciach dnes ošetrili až dvanásť ľudí, ktorí sa zranili pri páde na klzkom chodníku alebo ceste.

Dvanásť zranení zavinených pádom na klzkom chodníku alebo ceste ošetrili dnes predpoludním traumatológovia Fakultnej nemocnice L. Pasteura (FNLP) Košice.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, pomoc pracovníkov traumatologickej ambulancie na Triede SNP vyhľadali od ôsmej do dvanástej hodiny štyria pacienti po páde na zem, na Klinike úrazovej chirurgie na Rastislavovej ulici ich bolo za rovnaký čas dvakrát toľko.

Spektrum zranení bolo široké - zlomené zápästie a predkolenie, vyskytol sa i zlomený členok, rameno, vretenná kosť, krčok stehnovej kosti, jabĺčko, či zlomenina ramienka lonovej kosti a vykĺbené i pomliaždené ramená.

Vo väčšine prípadov šlo o starších pacientov, prevažne v dôchodkovom veku. Najmladší pacient mal osemnásť rokov a utrpel pomliaždenie ramena, o dva roky starší muž si zase rameno pri páde na chodníku vykĺbil. Takéto zranenia sú typické pre pády s rukami vo vreckách, pred ktorými traumatológovia varujú.

"Keď sú chodníky klzké, odporúčame ľuďom nechodiť s rukami vo vreckách, pretože ich pri páde nestihnú z vreciek vybrať a stlmiť dopad na zem dlaňou. Následky sú pritom horšie vzhľadom na obmedzenejšiu pohyblivosť či dĺžku hojenia," konštatoval lekár István Mitró z Kliniky úrazovej chirurgie, podľa ktorého prichádzali aj popoludní na ošetrenie ďalší pacienti so zraneniami po pádoch na klzkých chodníkoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy