Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V nemocnici zasahovali hasiči. Lekári zostali s dieťaťom v inkubátore vo výťahu
Zdielať na

V nemocnici zasahovali hasiči. Lekári zostali s dieťaťom v inkubátore vo výťahu

HUMENNÉ / V humenskej nemocnici vypadol elektrický prúd presne vo chvíli, keď lekári transportovali chorého novorodenca. Prenosný inkubátor však váži takmer 150 kilogramov a výťahy pre výpadok elektriny nefungovali. Do nemocnice preto privolali hasičov, ktorí inkubátor s bábätkom niesli na rukách.

Elektrický prúd vypadol krátko pred ôsmou večer. Výťah, ktorým mali lekári previezť ťažký inkubátor aj s novorodencom prestal fungovať. 
Počas výpadku elektriny síce záložný zdroj naskočil, no tiež to nebolo bez problémov. "Problém bol komplikovaný trošku tým, že išla čiastočne elektrická energia, lebo tú poruchu obnovovali po fázach, a ten generátor to vyhodnotil, že elektrika už ide,  a tak niektoré časti išli a niektoré nešli," vysvetlil Eugen Lešo, riaditeľ nemocnice. 

Transport štvordňového novorodenca bol naplánovaný vopred. S tým, že v nemocnici vypadne prúd nik nerátal. Transportný inkubátor váži takmer 150 kilogramov. Lekári preto požiadali o pomoc aj hasičov. "Novorodenec bol inkubátore a v celej nemocnici nebol elektrický prúd a nefungovali výťahy. Príslušníci novorodenca spolu s inkubátorom zniesli z druhého poschodia do vozidla RZP. Po znesení novorodenca bola jednotka požiadaná cez operačné stredisko o zabezpečenie elektrickej energie cez elektrocentrálu," povedal veliteľ zásahu z Hasičského zboru v Humennom Radoslav Tovarňák. 

"Všetci pomáhali, čo mohli. Ale dopadlo to dobre. Týmto by som sa veľmi chcela poďakovať hasičom," skonštatovala primárka novorodeneckého oddelenia Mária Vasilová. Podľa vyjadrenia elektrární poruchu odstránili za pár minút. Čo ju mohlo spôsobiť, zatiaľ jasné nie je. "V tomto ročnom období to môže spôsobiť búrka, vtáctvo alebo nejaké iné prírodné úkazy," objasnila hovorkyňa elektrární Andrea Danihelová. Výťah bol podľa slov riaditeľa nemocnice znova uvedený do prevádzky nadránom.

Pozrite si archívnu reportáž o prvom pacientovi na Slovensku s umelým srdcom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy