Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cez víkend pribudlo na východe Slovenska 11 prípadov osýpok
Zdielať na

Cez víkend pribudlo na východe Slovenska 11 prípadov osýpok

Archívna reportáž

MICHALOVCE / Cez víkend v okrese Michalovce, kde je vyhlásená epidémia osýpok, pribudlo 11 prípadov, informovala o tom internetová stránka michalovského regionálneho úradu zdravotníctva.

Od mája, keď epidémia vypukla, bolo nahlásených 367 ochorení. V rámci protiepidemiologických opatrení bolo zaočkovaných už 3 276 osôb. V okrese naďalej trvá mimoriadna situácia a epidemiológovia monitorujú situáciu. V Michalovciach a v Strážskom neevidovali od 3. augusta do pondelka žiaden nový prípad. V Kapušianskych Kľačanoch sa osýpky vyskytli u štyroch osôb, po dva prípady hlásili z Veľkých Kapušian, Ruskej a Drahňova. Jeden nový prípad bol v obci Iňačovce.

Z okresu Sobrance nahlásili jeden nový prípad.

Epidémia v okrese Michalovce prepukla v máji a osýpky sa začali šíriť z obce Drahňov. V júli bola vyhlásená mimoriadna situácia a zriadený krízový štáb, ktorý vedie prednostka michalovského okresného úradu Jana Cibereová. Štáb, v ktorom sú okrem hygienikov a epidemiológov zastúpené aj ďalšie inštitúcie, prijal približne sto rôznych opatrení na zastavenie šírenia epidémie. Krízový štáb nariadil v ohniskách nákazy preventívne očkovanie vakcínou proti osýpkam. V Michalovciach a Strážskom bol vydaný zákaz konania verejných zhromaždení a podujatí. Krízový štáb zákaz zrušil minulý týždeň v utorok vzhľadom na stabilizáciu situácie v oboch mestách.

Vírus sa šíri rýchlo

Vírus sa šíri veľmi rýchlo a prenášať sa môže aj počas rozhovoru, kašľom či kýchnutím. Inkubačná doba je podľa lekárov od 7 do 17 dní. Ochorenie spôsobuje vírus osýpok zo skupiny paramyxovírusov. Inkubačný čas je približne 8 až 15 dní, priemerne je to 10 dní. Je to čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia.

Aké sú príznaky?

Ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, na trupe a na končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo. Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. 

Zdrojom nákazy je chorý človek v počiatočnom štádiu ochorenia. Ochorenie sa prenáša vzduchom kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest chorého človeka. Imunita po prekonaní ochorenia je celoživotná.

Rýchle a cielené opatrenia na prerušenie šírenia ochorení sú kľúčové. Tieto opatrenia zahŕňajú izoláciu osôb podozrivých z nákazy, izoláciu osôb s potvrdeným ochorením a monitoring osôb v blízkom kontakte s chorým, ktoré neboli zaočkované. Osoby, ktoré nemajú doklad o zaočkovaní proti osýpkam, je vhodné doočkovať. Očkovanie dvoma dávkami vakcíny je najúčinnejším spôsobom prevencie osýpkového ochorenia. Každá osoba cestujúca do krajiny postihnutej osýpkami, ktorá nie je riadne očkovaná dvomi dávkami vakcíny proti osýpkam, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy