Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rokovanie Dubčeka a Brežneva v Čiernej nad Tisou nič nepripomína. Stretnutie sa konalo pred 50 rokmi
Zdielať na

Rokovanie Dubčeka a Brežneva v Čiernej nad Tisou nič nepripomína. Stretnutie sa konalo pred 50 rokmi

Archívna reportáž

ČIERNA NAD TISOU / Pred 50 rokmi sa v mestečku Čierna nad Tisou, na hraniciach s vtedajším Sovietskym zväzom, rozhodovalo o osude Československa. Naši susedia mali vážne výhrady k prebiehajúcim zmenám v krajine a chceli zasiahnuť. Lídri komunistických strán Dubček a Brežnev rokovali štyri dni.

Na jednu koľaj prišiel vlak Sovietov, na druhú delegácie z Československa - stretnutie dostalo názov Vagónové rokovanie. "Ráno okolo deviatej už zahájili rokovanie, pred tým boli rokovania vo vozňoch," povedala miestna pamätníčka Klára Némethová. Po nich sa delegácie presúvali po červenom koberci do klubu oproti železničnej stanici. Všetko bolo prísne tajné. Verejnosť ani médiá nepoznali žiadne detaily. Sovieti mali rôzne maniere. Rokovania síce prebiehali v Čiernej nad Tisou, no po ich skončení Československo opúšťali.  

Výsledky rokovaní si obe strany vysvetlili po svojom. Dubček tvrdil, že nepodpísal žiadne záväzky, Brežnev sa opieral o ústnu dohodu. O tri týždne prišla reakcia v podobe obsadenia Československa sovietskou armádou. V súčasnosti už toto historické stretnutie v meste nič nepripomína. Všetko sa zmenilo po roku 1989, zmizli archívne fotky aj dokumenty. "Je to priestor na to, aby sme počas rokovania navrhli nejaké pamätné priestory pre toto obdobie," povedala primátorka Čiernej nad Tisou Marta Vozáriková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy