Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Unikátna záchrana bociana. V novej rodine má bazén a delikátnu stravu
Zdielať na

Unikátna záchrana bociana. V novej rodine má bazén a delikátnu stravu

KAMENÍN / Na dvore má bazén a ako dezert,  pre neho v tráve zbierajú slimáky. Bocianie mláďa s ďalšími dvomi súrodencami vypadlo z hniezda – prežil len on jediný. Kým sa pozbiera, zostáva bývať u Katky a Tomáša. V takomto prípade je najdôležitejšie ihneď kontaktovať zoológov zo Štátnej ochrany prírody, ktorí poradia,čo je pre budúcnosť chráneného operenca najlepšie.

Bociania rodinka si pohodlie hniezda na elektrickom stĺpe pred rodinným domom v Kameníne dlho neužila. "Tretí rok sú tu, teraz mali prvýkrát mláďatá, my sme to stále obdivovali, aké sú zlaté, podarené," povedala záchrankyňa Katka Grelová. "Najskôr to bolo veľmi smutné, lebo mi volali, že vypadli bociany z hniezda, ale čo bolo obdivuhodné, že Tomi a Katka po prvej otázke povedali, že áno, môže tu ostať," porozprávala starosta obce Jozef Grman.  

Keďže sa lietať nestihol naučiť, na dvore sa rýchlo udomácnil a vyslúžil si aj meno. "Nebojí sa už a je člen rodiny. Priateľ mu dal meno Skippy, ale myslím, že nereaguje," pokračovala Katka.  Rodičia mladého bociana neopustili – aj v čase našej návštevy ho jeden z nich pozoroval z výšky pouličného osvetlenia. Spočiatku malého bocianika z výšky aj dokrmovali.  

"Vyvrhol to zo svojho žalúdka, zo zobákom to zhodil dole z toho stĺpu, samozrejme Tomi to musel zobrať na lopatku a dovnútra, tak ten malý bocian si na tom veľmi, veľmi pochutil," opísal kŕmenie starosta. Chránenému návštevníkovi sa podriadila celá domácnosť, aby nedošlo k nehode, domáci miláčikovia zostávajú cez deň v kotercoch. So spestrením jedálneho lístka a opaterou pomohol odborník zo štátnej ochrany prírody. 

Teraz si už sám pochutnáva na slimákoch na dvore. Hraboše a žaby z rodičovského hrvoľa dočasne nahradili kuracie prsia a ryby. Skippy  zatiaľ zostáva u Katky a Tomáša. O jeho ďalšom osude rozhodnú odborníci. " Konzultujeme to s doktorom Lengyelom, aby sme neurobili žiadnu chybu, máme tu prírodnú rezerváciu, sú tam vynikajúce podmienky, Skippyho vypustíme tam," dodal starosta obce. 

Pozrite si archívnu reportáž o záchrane bociana z komína: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy