Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Krízový štáb očkuje proti epidémii osýpok. Desať rodín ich pomoc odmieta
Zdielať na

Krízový štáb očkuje proti epidémii osýpok. Desať rodín ich pomoc odmieta

MICHALOVCE / V ohniskách nákazy osýpok aj naďalej platí zákaz hromadných podujatí, vrátanie športových zápasov či bohoslužieb. Nie všetko ale ide podľa plánu a krízový štáb v stredu v Michalovciach riešil ďalšie udalosti, ktoré brzdia likvidáciu epidémie. Problémom je nízky vek nakazených, ako aj ich disciplína.

Na východnom Slovensku malo byť celé ohnisko nákazy už preočkované, ale vyskytli sa v oblasti rodiny, ktoré vakcínu odmietajú. "Je tam približne 10 rodín, ktoré odmietajú očkovanie, ale ešte stále tam očkovanie prebieha," uviedol Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky. Týmto osobám momentálne odborníci opakovane vysvetľujú dôvody pre zaočkovanie. Ak sa mu nepodrobia do 24 hodín, prídu na rad tvrdšie opatrenia. "Buď izolácie alebo sankčné opatrenia vo forme pokuty," dodal hlavný hygienik. 

Ľudia ktorí žijú v ohnisku nákazy sú monitorovaní zo strany polície, aj terénnych sociálnych pracovníkov. Väčšina už dostala nové protilátky proti osýpkam. "Každý sa dáva očkovať, lebo vie čo je to za chorobu," uviedol jeden z obyvateľov. "To je ich chyba, to nie je naša chyba," dodal ďalší obyvateľ na margo rodín, ktoré sa nechcú dať zaočkovať. 

Mnohí z obyvateľov osady môžu byť aj napriek preočkovaniu stále prenášačmi vírusu. Podľa odporúčania hygienikov by sa mali zdržiavať v domácom prostredí. Pohyb po verejnosti im ale nikto nemôže zakázať. "Zákaz pohybu osôb môže byť len v situácii, keď je vyhlásený núdzový stav, ktorý vyhlasuje vláda Slovenskej republiky," povedala Jana Cibereová, prednostka Okresného úradu Michalovce. 

Na osýpky ochoreli najmä deti, ktoré ležia v nemocnici s vážnymi komplikáciami. Odborníci preto začali v ohniskách nákazy deti očkovať v skoršom veku ako doteraz. "Posunuli sme očkovanie na hranicu šiestich mesiacov, pretože časť z detí nebola očkovaná práve pre ich vek," informoval Ján Mikas.

Všetky opatrenia na likvidáciu osýpok sa prejavia až s odstupom niekoľkých týždňov. Podľa odborníkov, preto nie je žiadnym prekvapením, že počet nakazených stále stúpa. "K dnešnému ránu to bolo 243. V stredu bolo hospitalizovaných 21 pacientov," dodal Štefan Zamba, primár infektológie v nemocnici Michalovce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy