Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pomoc obetiam trestných činov u nás zaostáva. Problém je zohnať psychológov k výsluchu
Zdielať na

Pomoc obetiam trestných činov u nás zaostáva. Problém je zohnať psychológov k výsluchu

BRATISLAVA / Zákon o obetiach trestných činov mal pomôcť tým najzraniteľnejším, ktorí v porovnaní s páchateľmi ťahali za kratší koniec. Slovensko v tomto zaostávalo za zvyškom Európskej Únie. Polroka po zavedení novej legislatívy sa však ozýva čoraz viac kritických hlasov, že je to len formalita. Ako veľký problém sa ukázalo prizývanie psychológov.

Úlohou psychológa mala byť ochrana tých najzraniteľnejších, aby počas výsluchu neboli opäť traumatizovaní a aby k ním policajti a prokurátori pristupovali čo najcitlivejšie. "Pokiaľ by výsluch nebol vedený adekvátne, tá obeť by mohla znovu prežívať tú situáciu vážnejšie, ťažšie a mohlo by to mať dôsledky na jej psychický stav," vysvetľuje Eva Klimová, prezidentka Slovenskej komory psychológov. 

Psychológovia chýbajú

Realita je však taká, že psychológovia chýbajú a problém už pocítili policajti aj prokurátori. Po novom totiž musia chodiť k oveľa väčšiemu počtu prípadov ako doteraz, napríklad aj keď tínedžerovi ukradnú bicykel. Na druhej strane preto môže psychológ chýbať, pri oveľa vážnejších prípadoch, ako je týranie. "Majú naozaj problém zabezpečiť na výsluch psychológa, niekdy sa im to nepodarí ani na 15. pokus," informuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Sieť psychológov

"Nie je na Slovensku vytvorená žiadna sieť psychológov, kde by policajt zavolal a automaticky by prišiel," vidí ako problém Klimová. Slovenská komora psychológov preto začala od svojich členov zbierať súhlasy. Kladne ich odpovedalo len asi 300, čo podľa ich prezidentky nestačí. Upozorňuje, že legislatíva navyše vôbec nehovorí o tom, ako môžu do výsluchu zasahovať a dostatočne nerieši ani ich odmenu za to, že pre výsluch rušia platiacich klientov. "Psychológ nemôže strácať príjem pre ambulanciu tým, že odíde a má to hradené len ako ušlú mzdu, on je vždy v strate," podotýka Klimová. 

Ministerstvo o probléme 

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že o probléme vie a bude sa ním zaoberať. Psychológov chce už volať len k odôvodneným prípadom. "Podľa nášho názoru ako odstrániť tento problém je legislatívna zmena," uviedla Predajňová. "Myslím si, že je to beh na dlhú trať, ale verím, že obete budú dostatočne chránené," dodáva námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

Ministerstvo riešilo nedávno aj problém nedostatku obhliadajúcich lekárov. Po 14 rokoch tak môžu k mŕtvemu prísť aj súkromné firmy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy