Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na východe Slovenska zúrila napriek osýpkam vojna. Cvičenie absolvovali aj dedinčania
Zdielať na

Na východe Slovenska zúrila napriek osýpkam vojna. Cvičenie absolvovali aj dedinčania

MICHALOVCE / Do okolia obce Trnava pri Laborci boli nasadené naše ozbrojené sily. V simulovanej situácii ale v reálnych podmienkach sa vojaci a ďalšie zložky zapojili do obrany civilného obyvateľstva. Tieto manévre dostali označenie Nový horizont 2018.

"Snažili sme sa precvičiť úlohy vo vojnovom stave a vo vojne," povedal riadiaci cvičenia Nový horizont 2018 Vincent Csery. Ošetrenie a prevoz ranených, budovanie obranných línii, záchyt migrantov či likvidácia chemického požiaru. Každú z činností majú na starosti iné špeciálne zložky.

Hlavným cieľom cvičenia bolo overiť ich vzájomnú komunikáciu a fungovanie na malom priestore. V čase vojny ide o základ úspechu a prežitia. "Pracujeme s inými spojovacími prostriedkami, na iných frekvenciách a toto cvičenie nám ukázalo spôsob, akým sa dá spolu komunikovať, akým sa dá spolupracovať," povedal predseda evakuačnej komisie v Trnave nad Laborcom Ignác Štefanič. 

O potrebe nácviku krízových situácií sa na vlastnej koži presvedčili aj dedinčania. V obci síce majú povinné plány a príručky, no ich použitie v praxi je cennou skúsenosťou.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy