Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nový stavebný zákon: Na rodinný dom už nebudete potrebovať stavebné povolenie
Zdielať na

Nový stavebný zákon: Na rodinný dom už nebudete potrebovať stavebné povolenie

SLOVENSKO / Zlegalizovať dodatočne čiernu stavbu už nebude možné. Ministerstvo dopravy pripravuje nový stavebný zákon, ktorý prináša viacero noviniek. Stavba bez povolenia sa už nebude mať ako zákonne skolaudovať. Ak niekto začne stavať na čierno, príde mu automaticky rozhodnutie o odstránení stavby.

Po novom budeme poznať dve kategórie stavieb. Jednoduché a ostatné.

Do jednoduchých budú patriť rodinné domy, bungalovy, prístrešky, či oplotenie. Do ostatných už veľké stavby, ako veľké rodinné domy, vily, bytové komplexy, diaľnice, mosty, či cesty.

Celé stavebné konanie by sa tak pre obe kategórie malo výrazne urýchliť. Zlúči sa totiž stavebné konanie s územným.

Dôležité zmeny

Zmena pomôže hlavne vtedy, ak napríklad máte susedov, ktorým neustále bude niečo prekážať, a budú kvôli stavbe neustále podávať námietky na úrad.

"Ošetrujeme možnosť nehorázneho počtu možností odvolania sa. Teraz sa každý občan môže odvolať v jednom konaní aj 70 krát. Chceme to zmeniť. Každý bude mať možnosť sa odvolať ale jedenkrát," uviedol minister dopravy Arpád Érsek.

Pre kategóriu ostatných, teda veľkých stavieb budú platiť pôvodné pravidlá. Lenže pre jednoduché stavby, napríklad pre rodinné domy to bude podstatne jednoduchšie. Po novom sa bude vydávať iba jednoduchý stavebný súhlas a nie povolenie.

"Rodinný dom sú jednoduchšie veci. Tam netreba povolenie, územný plán je daný a v územnom pláne niečo staviate," dodal minister dopravy.

Až polovica stavieb, ktoré čakajú na povolenia je v súčasnosti práve tých jednoduchých. Nový stavebný zákon umožní aj skresanie stavebných úradov, ktoré budú vydávať súhlas, keďže všetko bude jednoduchšie.

Zákon musí však prejsť ešte Národnou radou. Súčasný stavebný zákon má už 42 rokov a vznikol ešte počas komunistickej totality.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy