Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľký nápor na pasovom oddelení. Stovky rodičov vybavujú deťom doklady
Zdielať na

Veľký nápor na pasovom oddelení. Stovky rodičov vybavujú deťom doklady

BRATISLAVA / Ak už máte všetko pripravené na dovolenku, dobre sa zamyslite nad tým, či máte naozaj všetko. Či vám napríklad nechýba už iba pas pre dieťa. Na túto maličkosť si v týchto dňoch spomenuli tisíce Slovákov, ktorí v týchto dňoch doslova preťažili pasové oddelenia.

Ak potrebujete vybaviť pre deti cestovné pasy, lebo už čoskoro odchádzate na dovolenku, musíte sa obrniť veľkou trpezlivosťou. Pretože na poslednú chvíľu to robia desiatky až stovky rodičov. A klientské centrá čelia za posledné týždne veľkému náporu klientov. "Je možné, že to aj vzdám. S dvomi deťmi som tu, už teraz sú dosť unavené, aby to vydržali so mnou," hovorí jedna z mamičiek. 

Môžu za to klienti

Podľa ministerky vnútra za týmto problémom stoja najmä klienti. Tento rok ich upozorňovali už od februára. Teraz robí mimoriadne opatrenia. "Žiaľ, všetci si to nechávajú na poslednú chvíľu. Môžem potvrdiť, že personalizačné centrum, ktoré vyrába cestovné doklady, tak ide od začiatku júna na dve smeny," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. 

Kritický deň

"Najkritickejšie dni môžeme vyhodnotiť, že sú piatky," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra, Silvia Keratová. Tak to bolo aj ten posledný piatok. Stroj už nevydával časenky pred desiatou hodinou a zastavil sa na čísle 106. V stredu bola situácia lepšia. "My sme tu boli presne v piatok a už nám to nevydalo, tak sme to zas dnes skúsili. Síce nám to napísalo, že 80 detí je pred nami, ale to už vydržíme," povedala trpezlivá mamička. 

Deti do troch rokov a imobilní občania majú prednosť, ale len ak prídu do 09:00 hodiny ráno. Podľa rezortu vnútra pracovníčky na pasovom oddelení robia maximum. Presvedčila sa o tom aj reportérka TV JOJ Miroslava Štrbáková Urbanovičová. Pracovníčky boli milé a k deťom mali citlivý prístup.

Bez dovolenky

Dovolenka zamestnancom úradu ale najbližšie dni nehrozí. "To znamená, že tie dovolenky im presúvame až na druhú polovicu letných prázdnin," potvrdila Saková. 

Okrem toho vybavenie pasu pre deti má aj druhú stránku. Nejde totiž o príliš jednoduchú prácu. Deti veľakrát nespolupracujú. Pritom čas na vybavenie jedného klienta nie je príliš dlhý. Uprednostnených ľudí by mali pracovníčky stihnúť vybaviť za 14 minút, ostatných, vrátane detí od 3 rokov, za 12 minút.

Rýchle vybavenie

Pri plánovaní dovolenky treba myslieť na to, že deti do 15 rokov potrebujú vlastný cestovný pas aj do členských štátov Európskej únie. Nevyhnutný na vybavenie pasu je rodný list dieťaťa. Najrýchlejšie ho dostanete do dvoch dní, za to ale zaplatíte trojnásobok základného poplatku. Okrem toho podobná situácia je podľa rezortu aj v regiónoch, hlavne vo veľkých krajských mestách.

Pozrite si archívnu reportáž o tipoch a radách na dovolenku s deťmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy