Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jedna parcela a úroda, ale dvaja majitelia. Polícia prešetruje prípad pre subvenčný podvod
Zdielať na

Jedna parcela a úroda, ale dvaja majitelia. Polícia prešetruje prípad pre subvenčný podvod

VRAKÚŇ / Parcela na jar zmenila nájomcu, a ten si teraz prišiel zožať úrodu. Lenže za svoju ju považuje aj predchádzajúci nájomca, farmár z Dánska. Síce ju v tomto roku neobrábal, ale požiadal o dotáciu. Polícia rieši podozrenie zo subvenčného podvodu.

Z dozretého obilia  museli pred príchodom kombajnu vziať policajti vzorky. "Polícia zaistila osivo za účelom ďalšieho dokazovania v trestnom konaní," uviedla hovorkyňa polície v Trnave Mária Linkešová. Vzorky odobraté z viacerých miest parcely môžu byť dôležité pri genetickom zisťovaní totožnosti zrna. K tomu dôjde ak nastane rozpor vo vyšetrovaní – teda ak úrodu budú vyhlasovať za vlastnú súčasný aj predchádzajúci nájomca.  

Osemnásť hektárov do minulého roka obhospodarovala spoločnosť farmára z Dánska. Má ju síce zakreslenú na mapách, ale nájomnú zmluvu s vlastníkom nemá. Tú má domáci farmár z Vrakúne, a preto na jar zasial na parcele obilie. Keďže pole obhospodaruje, požiadal o dotáciu, teda priamu platbu od Poľnohospodárskej platobnej agentúry. "Na tento pozemok žiadala ešte jedna spoločnosť dotácie," povedal Zsolt Molnár farmár s nájomnou zmluvou. Ide o predchádzajúceho nájomníka z Dánska, aj napriek tomu, že na ňom v tomto roku nezasial.   

"Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ, ktorý vykonáva prvotné procesné úkony pre podozrenie zo subvenčného podvodu," pokračovala Linkešová.  Nárok na priamu platbu z Poľnohospodárskej platobnej agentúry má podľa zákona len ten, kto pôdu obhospodaruje. Až do vyšetrenia prípadu tak dotácia zostáva v agentúre. "Pár tisíc eur, dovtedy PPA nevyplatí ani jednému zo žiadateľov. Toto je príklad ekonomickej likvidácie malých poľnohospodárov na Slovensku," zhodnotil situáciu farmár Molnár. 

Pozrite si archívnu reportáž o proteste farmárov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy