Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda schválila nákup stíhačiek za dve miliardy. Ministerstvo hovorí o historickom kroku
Zdielať na

Vláda schválila nákup stíhačiek za dve miliardy. Ministerstvo hovorí o historickom kroku

BRATISLAVA / Ochranu a suverenitu vzdušného priestoru Slovenskej republiky, ako aj podporu operácií pozemných síl, budú v budúcnosti piloti vzdušných síl zabezpečovať americkými stíhacími lietadlami F-16 Block 70/72. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Bezpečnostnej rady a vlády, pričom z pohľadu modernizácie ozbrojených síl ide o historicky najväčší projekt.

„Na základe dôkladných analýz sme vybrali to najlepšie riešenie, pretože ide o špičkové moderné stroje, ktoré z hľadiska ceny, kvality a spôsobilostí, ako aj toho, čo si môžeme ako krajina dovoliť, nemajú konkurenciu," povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň poďakoval americkej, ako aj švédskej vláde za seriózne ponuky a rokovania. 

"Som hrdý na to, že tím odborníkov na ministerstve obrany spolu s expertami z ozbrojených síl, vynaložili maximálne úsilie na to, aby odborne, profesionálne a s plnou zodpovednosťou posúdili jednotlivé ponuky. Spolu s Útvarom hodnota za peniaze spracovali odborný materiál, ktorý v stredu vláda schválila. Prehlásenia takzvaných nezávislých analytikov o tom, že mala prebehnúť odborná diskusia nepovažujem za korektné. Vojaci ako užívatelia poznajú potreby ozbrojených síl najlepšie," doplnil generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko.

Americká ponuka bola pre Slovenskú republiku výhodnejšia z hľadiska všetkých parametrov, pričom v tejto súvislosti rezort odmietol čo i len špekulácie o tom, že dôvodom výberu lietadiel F-16 sú neskoršie dodávky, a teda predlžovanie závislosti na ruskej techniky. "Kým zmluva s vládou USA je pripravená na podpis, švédska strana trvala na rokovaní detailov až po prijatí rozhodnutia vládou. Pričom termíny dodávok oboch lietadiel sa odvíjajú až od podpisu zmluvy," vysvetlil šéf rezortu obrany. Navyše v prípade akceptovania švédskej ponuky, by musela byť časť materiálu dodaná z tretej strany, čo by opäť dodanie oddialilo. Pri zhodnotení a zohľadnení všetkých parametrov bola americká ponuka cenovo výhodnejšia. Rezort obrany pritom porovnával cenu, muníciu, náklady na výcvik pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovanie infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalšie náklady na prevádzkovanie, a to až za horizont rokov 2040.

Premiér Pellegrini: Slovensko má povinnosť ochrániť územie Slovenska aj NATO

Krátko po schválení nákupu amerických stíhačiek predstúpil pred novinárov premiér Peter Pellegrini, ktorý uviedol, že Slovensku z členstva v NATO vyplývajú nielen výhody, ale aj povinnosti. "Nemôžeme len prijímať, ale aj dávať. Ak hovoríme o NATO, Slovensko musí prispieť na ochranu nielen svojho územia, ale aj územia celej aliancie," uviedol premiér. 

Ako uviedol Pellegrini, medzi rokom 2019 a 2024 bude rezort obrany disponovať rozpočtom 11,6 miliardy eur, ktoré rezort využije na modernizáciu armády. Z 11,6 miliárd eur pôjde časť na nákup stíhačiek. "Za 14 kusov stíhačiek, spolu s výcvikom vojakov, s muníciou, s logistikou a s prevádzkou zaplatíme v prvej fáze 1,589 miliardy eur. Chcem zdôrazniť, že prostriedky na kúpu stíhačiek nie sú na úkor žiadneho iného rezortu," povedal premiér Pellegrini. 

"Životný cyklus predpokladáme dlhší ako 30 rokov. Dostaneme veľmi komplexný a kvalitný výcvik vojakov, ktorých počet predpokladáme na 22," dodal Pellegrini s tým, že americká strana dala prístup, že po podpise zmluvy môžeme prvé lietadlo očakávať za 36 mesiacov. V utorok sa podľa premiérových slov stretol s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý tiež vyjadril súhlas s nákupom amerických stíhačiek. 

Premiér Peter Pellegrini v utorok večer osobne informoval prezidenta Andreja Kisku, že vláda pravdepodobne schváli nákup F-16. "Prezident zobral túto informáciu na vedomie. Podľa prezidenta, ktorý v stredu v Bruseli vedie delegáciu Slovenska na summite NATO, je modernizácia ozbrojených síl nevyhnutná a potrebná, pričom zvolený postup musí byť transparentný," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan. 

Postup a potreba nákupu stíhačiek vyvolala veľkú polemiku aj medzi bývalými ministrami obrany

Bezpečnostný expert, ako aj exminister obrany Galko, však tento nákup považujú za nesystémový. Kritizujú ako jeho netransparentnosť, tak aj podľa nich zbytočne veľký počet stíhačiek pre potreby Slovenska. Nakúpených za obrovské peniaze. "My kupujeme 14 F16 za 2 miliardy eur. Bez toho, aby sme presne vedeli, že načo ich v budúcnosti využijeme. Bez akejkoľvek koncepcie, analýzy," informuje bezpečnostný expert SSPI Juraj Krúpa.  

"Či budú aj trebars nasadzované niekde v bojových misiách v zahraničí. Tak potom by ten počet bol iný, ako keď ich potrebujeme len na obranu slovenského vzdušného priestoru," vysvetľuje Galko. Koaličný partner a tiež bývalý minister obrany Glváč argumenty opozície a mimovládnych expertov spochybňuje. Hovorí, že najväčší odborníci na nákup stíhačiek sú práve v ozbrojených silách. On sám chcel pre Slovensko prenajať švédske Gripeny.

Aj napriek tomu, aktuálny nákup amerických F16 súčasnému vedeniu rezortu schvaľuje. "Nemám dôvod, aby som polemizoval o tom, keď Ozbrojené sily povedia, že potrebujú toľko a toľko," povedal bývalý minister obrany Martin Glváč.

Na tlačovej konferencii strany SaS, ktorú sme vysielali naživo, zaznelo aj stanovisko k nákupu nových stíhačiek F-16.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy