Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bratislavský hrad opäť ožil. Shakespearovské slávnosti odštartoval Hamlet
Zdielať na

Bratislavský hrad opäť ožil. Shakespearovské slávnosti odštartoval Hamlet

BRATISLAVA / Špičkoví českí a slovenskí herci, netradičný, ale prenádherný priestor na bratislavskom hrade a k tomu divadelný velikán William Shakespeare. Toto spojenie sa už 18 rokov uskutočňuje pod jedným názvom - Letné Shakespearovské slávnosti. Každoročne nimi hrad ožíva začiatkom júla. Ani tento rok nie je výnimkou.

Letné Shakespearovské slávnosti odštartovali na nádvorí bratislavského hradu hrou Hamlet, ktorú odohrali herci z Prahy v réžii slovenského divadelného režiséra Michala Vajdičku. Hamlet v jeho podaní obsahuje aj moderné prvky. "Skôr je to herectvo v modernom zmysle, v prístupe ku textu. Skôr, než sme to začali čítať, sme prišli na to, že by to mohla byť aj tragédia alebo dráma z panelákového bytu," uviedol Jaroslav Plesl, predstaviteľ Hamleta. 

"Letné Shakespearovské slávnosti tento rok prichystali tri rôzne predstavenia. Od 4. do 8. júla uvedieme Hamleta, potom privítame po dlhých rokoch Veselé paničky Windsorské a od 13. do 26. júla bude hrad patriť Komédii omylov," informovala Janka Zednikovičová, riaditeľka festivalu.

Festival je najstaršou a najväčšou divadelnou prehliadkou pod šírym nebom v Európe, zameraným na uvádzanie diel Williama Shakespeara. Každoročne sa sem radi vracajú nielen diváci, ale aj herci. "Mám pocit, že sa sem vraciam ako domov na prázdniny. Ako sa chodí k babičke, tak ja prichádzam do Bratislavy a už 4 roky po sebe tu trávim časť leta," povedala s úsmevom Veronika Khek Kubařová, predstaviteľka Ofélie. 

Letné Shakespearovské slávnosti oživia už po druhýkrát aj rozprávky pre deti. "Tri klasické rozprávky Cisárové nové šaty, Červená čiapočka a Smelý zajko," dodala Janka Zednikovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy