Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na zastropovanie dôchodkov doplatia hlavne ženy. Budú mať ešte nižší dôchodok, ako muži
Zdielať na

Na zastropovanie dôchodkov doplatia hlavne ženy. Budú mať ešte nižší dôchodok, ako muži

SLOVENSKO / Napriek debatám o strope pre vek odchodu do dôchodku, zatiaľ sa nič nemení. A to znamená, že ideme podľa zákona o postupnom zvyšovaní veku odchodu do dôchodku. Na budúci rok tak do penzie pôjdu ľudia po dovŕšení 62 rokov a 202 dní - pribudne teda 63 dní práce navyše. Čo je lepšie dnes nik nevie povedať - buď budeme dlhšie pracovať, alebo mať nízke dôchodky.

Zastropovanie dôchodkov

"Zákon je platný a ten hovorí - stredná doba dĺžky dožitia vyrátanej zo štatistiky. To znamená, že ideme v tomto režime," uviedol minister práce Ján Richter.

Či ostaneme pre režime postuopneho zvyšovania dochodkového veku alebo sa politici cez leto dokážu dohodnúť na strope pred vek odchodu do dôchodku je zatiaľ otázne. Vkaždom prípade sa časti opozície, tento návrh nepáči. Postupné zvyšovanie v roku 2012 schválil práve SMER. 

"Ktorý teraz akože hurá -  ide zachraňovať ľudí. Pritom oni to presadili a spravili dobre. Je to jeden z mála krokov, ktorý my hodnotíme pozitívne," myslí si predseda SaS Richard Sulík. 

"Zastropovanie dôchodkového veku nejak s týmto nesúvisí lebo aj ten návrh SMER-u by sa uplatnil až o 15 rokov. To znamená, všetky strany boli za to, aby sa teraz dôchodkový vek ešte zvýšil," dodáva poslanec NR SR za stranu SPOLU Miroslav Beblavý.

Doplatia na to ženy

Prečo teda vládny SMER mení svoj vlastný zákon a chce zastropovať vek odchodu do dôchodku vysvetľuje minister práce takto: "Ľudia nemôžu odchádzať z práce rovno na cintoríny a zaslúžia, aby vek odchodu do dôchodku bol zadefinovaný, aby tam mali reálny priestor. Aby bola táto lehota štatisticky 19 - 20 rokov a vedeli si dôchodok aj užiť."

Predstava Roberta Fica je ústavný zákon, ktorý by zastropoval dôchodky. Rovnako by zastropoval existenciu 1., 2. a 3. piliera a bol by podľa Fica najvýznamnejšou stabilitou pre sociálny systém.

Dopady na štátnu kasu pre budúcnosť sa totiž odhadom pohybujú v stovkách miliónov eur. Starnutie populácie a demografické štatistiky hovoria jasnou rečou. A tak podľa ekonóma akékoľvek zastropovanie dôchodkového veku bude do budúcna znamenať nižšie dôchodky. Špeciálny dopad to bude mať na jednu skupinu dôchodcov - na ženy.

"Keby sme ľudí začali posielať na dôchodok pevným fixným dátumom, to by pre systém bolo zlé, pretože dôchodcovia by strávili na dôchodku dlhé roky a my by sme im museli vyplácať dôchodok alikvótne nižší. Ženy majú kvôli nízkym zárobkom aj nízke dôchodky. Čím skôr ich pošleme do dôchodku, tým menej budú zarábať," vysvetľuje ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy