Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na poli horelo. Barmanka neváhala a okrem smädu zákazníkov hasila aj požiar
Zdielať na

Na poli horelo. Barmanka neváhala a okrem smädu zákazníkov hasila aj požiar

JASOVÁ / K horiacemu obiliu na kopci za Jasovou v stredu mierili nielen profesionálni, ale aj miestni dobrovoľní hasiči. Tí boli so svojou veliteľkou na mieste ako prví a začali s hasením. Zákazníci miestnej krčmy si ale na hasenie svojho smädu museli počkať.

Mame dvoch detí v práci krátko predpoludním zvonil telefón, na stole zostal nedojedený obed a počkať si museli aj štamgasti. "Pretože bola hasiť a nie preto, že nám nechcela otvoriť, prví odchádzali odtiaľto, potom išli dve autá za nimi, ale títo naši už boli tam," povedal jeden zo zákazníkov. 

"Boli sme veliteľ, strojník a traja hasiči, a začali sme hasiť," povedala Angelika Javorková, veliteľka DHZ jasová. Horieť začalo počas žatvy, poľnohospodári síce zmáčali okolie oboch ohnísk s vodou z pristavenej cisterny, ale nestačilo to. "Požiar bol už v podstate podchytený na 50 percent, my sme už len dohasovali. Majitelia pozemku PD Jasová oborávali ohnisko s traktorom, aby sa nerozširoval požiar na stojatú pšenicu," opísal situáciu Dušan Imrich, veliteľ zásahu HaZZ Nové Zámky.

Po jeden a pol hodine a uhasení ohňa sa veliteľka dobrovoľných hasičov vrátila za výčapný pult. Ako dobrovoľná hasička začínala ako 15-ročná. Počas materskej si spravila veliteľský kurz a 40 členná základňa ju poslúcha na slovo. "Vždy sa dohodneme už po ceste, čo budeme robiť a potom prostredie nám ukáže," uviedla Angelika Javorková.

Z práce bez zastúpenia odišla prvýkrát. U šéfa sa za jej uvoľnenie prihovoril aj starosta. Aj vďaka dobrej spolupráci dobrovoľných hasičov tentoraz oheň nenarobil rozsiahlu škodu a pri požiari sa nikto nezranil. "Vietor sa nám otočil, od Jasovej na kopec, takže ten suchý porast začal horieť. Bolo to podchytené včas. Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania," dodal Dušan Imrich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy