Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V spore Starého mesta s americkou ambasádou padol verdikt, Ochrannému plotu by malo odzvoniť
Zdielať na

V spore Starého mesta s americkou ambasádou padol verdikt, Ochrannému plotu by malo odzvoniť

BRATISLAVA / V dlhoročnom spore ohľadom plota pred americkým veľvyslanectvom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave padlo zásadné rozhodnutie. Stavebný úrad Starého mesta rozhodol o jeho likvidácii. Ambasáda však avizuje, že nič búrať nebude.

"V utorok som podpísal rozhodnutie, ktorým mestská časť Staré mesto ako príslušný stavebný úrad nariaďuje odstránenie oplotenia veľvyslanectva USA," povedal Radoslav Števčík starosta Starého mesta v Bratislave. Dôvodom tohto rozhodnutia je podľa starostu Starého mesta to, že ambasáda doteraz nepreukázala žiadny vlastnícky vzťah k pozemku, na ktorom plot stojí. Protistrana ale tvrdí, že ďalší krok zvolí až potom, čo si tento verdikt naštuduje.

"My sme konali veľmi jasne, v roku 2002 ambasáda podpísala dohodu so Starým mestom, ktorá nám dovolila postaviť dočasný plot. Tento dokument je založený na špeciálnych bezpečnostných opatreniach, ktoré US ambasáde celosvetovo zabezpečuje Viedenský dohovor," vyjadril sa k situácii hovorca ambasády Griffin Rozell. 

Ambasáda tvrdí, že ide o ochranu návštevníkov, aj jej zamestnancov a tiež ľudí v okolí tejto budovy. Podľa starostu je to ale čierna stavba. "Stavebné práce na plote boli realizované v rozpore s povolením, ktoré bolo vydané v roku 2005," pokračoval starosta. Základom tohto sporu je aj vypršanie nájomnej zmluvy na pozemok pod oplotením, čo mesto opakovane ambasáde neschválilo. Tá ale tvrdí, že ponúkla Starému mestu nový nájom, takmer milión eur, a že už sú blízko k nájdeniu riešenia. "Nemáme žiadne plány búrať plot, ktorý chráni ambasádu," skonštatovala ambasáda. 

Do tohto problému aktívne vstúpil aj rezort diplomacie. Záleží mu totiž na tom, aby sa v tomto smere dosiahlo obojstranne prijateľné riešenie. "Urobili sme maximum, čo bolo v našich silách, aby sme opakovane, že Slovensko je zmluvnou stranou Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch a sme povinní všemožne uľahčiť výkon funkcie diplomatickej misie iného štátu a je ochrany,"  vyjadril sa aj Peter Susko hovorca ministerstva zahraničných vecí. 

Verejná mienka je ale jednoznačne proti. "Pocitovo, keď sa človek na to pozrie, tak to vadí samozrejme." "To tu nemá, čo hľadať. S kamarátmi američanmi, keď sme tu boli, tak tiež sa im to nepáčilo. Neviem si predstaviť, že by niekde na Trafalgalrskom námestí bolo niečo také," vyjadrili svoj názor ľudia v ankete. Rozhodnutie v tejto veci ešte nie je právoplatné. Ambasáda sa totiž môže proti nemu do 15 dní odvolať. Následne bude na ťahu bratislavský okresný úrad a je len otázne, či rozhodne rovnako. 

Pozrite si archívnu reportáž o presune ambasády do roku 2019:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy