Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemocnice sa zrejme rušiť nebudú, VšZP ponúkne zmluvy všetkým
Zdielať na

Nemocnice sa zrejme rušiť nebudú, VšZP ponúkne zmluvy všetkým

Zdroj: nsppp.sk

Žiadnu zo slovenských nemocníc v prvej polovici budúceho roka zánik zrejme nečaká.

Žiadnu zo slovenských nemocníc v prvej polovici budúceho roka zánik zrejme nečaká.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorá je najväčšou v krajine. Poisťovňa totiž asi bude preplácať prácu všetkých lôžkových zariadení, povedal dnes novinárom riaditeľ poisťovne Anton Kováčik.

Aj napriek zmluvám s poisťovňou však môžu mať niektoré nemocnice existenčné problémy, upozornil šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. "Pre rok 2008 sa Všeobecná zdravotná poisťovňa rozhodla, že uzatvorí zmluvy pravdepodobne so všetkými lôžkovými zariadeniami," povedal Kováčik. Tých bolo podľa skorších informácií ministerstva zdravotníctva koncom roka 2005 spolu 140.

Najväčšia zdravotná poisťovňa, ktorú ovláda štát, mieni preplácať prácu všetkých nemocníc a zariadení napriek tomu, že podľa analýz ministerstva zdravotníctva je v nich približne 6000 lôžok nadbytočných. Ich rušenie by mohlo prispieť k šetreniu peňazí, povedal už skôr minister zdravotníctva Ivan Valentovič.

K šetreniu zdrojov by však podľa Kováčika malo prispieť to, že poisťovňa najmä v menších nemocniciach už nebude preplácať liečbu niektorých diagnóz. Peniaze by sa tak mali efektívnejšie sústrediť do lepšie vybavených zariadení, tvrdil.

Zdroje VšZP by sa mali v budúcom roku zvýšiť asi o štyri miliardy korún na približne 54 miliárd Sk. Celkovo by pri tom slovenské zdravotníctvo malo hospodáriť podľa odhadov asi so 100 miliardami korún. Nárast balíka peňazí mieni VšZP využiť na zvýšenie platieb nemocniciam a lekárom. Napríklad nemocniciam ponúkne poisťovňa o 13 percent peňazí viac.

Nárok na vyšší podiel z balíka peňazí budú mať štyri fakultné nemocnice v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine a Košiciach. Viaceré ďalšie zariadenia sa tak pravdepodobne budú musieť uspokojiť s nárastom zdrojov o menej ako desať percent, naznačil Kováčik.

Všetky nemocnice však podľa Petka budú čeliť tlaku odborov na zvýšenie miezd zdravotníkov. Vyššie výdavky priniesli aj prísnejšie pravidlá napríklad pri obsadzovaní víkendových služieb, ktoré parlament schválil v novele Zákonníka práce. Preto by všetky zariadenia mali získať aspoň o desať percent peňazí viac, ako v tomto roku, dodal Petko.

Náklady nemocníc prepláca na Slovensku aj ďalších päť zdravotných poisťovní, z nich je jedna štátna. Všetky spolu majú menej poistencov, ako VšZP, v ktorej sú poistení asi tri milióny Slovákov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy