Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico a Gusenbauer prepílili hraničnú závoru
Zdielať na

Fico a Gusenbauer prepílili hraničnú závoru

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Za zvukov Ódy na radosť slávnostne prepílili predseda vlády Robert Fico a rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer závoru na hraničnom priechode Petržalka-Berg.

Za zvukov Ódy na radosť slávnostne prepílili predseda vlády Robert Fico a rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer závoru na hraničnom priechode Petržalka-Berg. Napriek tomu, že bola špeciálne na túto príležitosť narezaná, pomôcť im musel prezident Ivan Gašparovič.

"Celý vstup do schengenu bol veľmi náročný. Bolo by veľmi zlé, keby prepílenie rampy trvalo iba dve sekundy. Myslím si, že to bolo symbolicky úplne presné," zhodnotil premiér Robert Fico.

Symbolického pílenia hraničnej závory sa na hraničnom priechode zúčastnili všetci ministri slovenskej vlády a prezident republiky, za rakúsku stranu prišiel len spolkový kancelár. Špeciálnym hosťom bol starosta luxemburského mesta Schengen Roger Weber. Ten vo svojom prejave predstavil dedinku Schengen, v ktorej bola podpísaná oficiálna dohoda.

"Dnes schengenský priestor predstavuje 25 krajín a som veľmi rád, že môžem byť práve v Bratislave. Schengen pravidelne navštevuje mnoho Bratislavčanov, každoročne tu trávi dva týždne skupina ľudí, ktorí prežili holokaust a naša hudobná škola má družbu s bratislavskou," povedal Weber.

Slovenský premiér v príhovore poďakoval všetkým, ktorí sa pričinili o úspešný vstup a ocenil prínos nášho vstupu do schengenského priestoru: "Dnes, keď som sa pozeral na mapu, tak som si uvedomil, že keby chcel ísť niekto z Talinu môže ísť krížom cez celú Európu a nikde nemusí zastavovať. Pokiaľ by mu vydržala nádrž, tak môže ísť až po pobrežie Atlantického oceánu do Lisabonu alebo Porta."

"Je veľkým privilégiom, že môžeme byť práve my účastníkmi takejto historickej udalosti. Nech je dnešný deň symbolom slobody a bezpečnosti národov. Preto by sme ho mali osláviť. Lebo už čoskoro nebude na ceste z Viedne do Bratislavy vidieť žiaden rozdiel a o dvadsať-tridsať rokov si ľudia budú klásť otázku, kde vôbec bola hranica," skonštatoval rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer.

Oslavy na bývalej slovensko-rakúskej hranici pokračujú večer programom pre verejnosť. Pripravený je kultúrny program a ohňostroj. Pred polnocou budú ministri vnútra Slovenska a Rakúska pečiatkovať pasy. Úderom polnoci sa hranica definitívne otvorí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy