Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obyvatelia bojujú s podnikateľom. V obci ubytoval desiatky cudzincov
Zdielať na

Obyvatelia bojujú s podnikateľom. V obci ubytoval desiatky cudzincov

KLÁTOVA NOVÁ VES / Ľudia v obci sa búria. Približne 200 neprispôsobivých občanov z Partizánskeho by sa tam malo nasťahovať už túto nedeľu. Prví sa tam boli zabávať minulý víkend. A už sa stihli aj vyhrážať starostke, ktorá sa bojí o svoj život a preto úraduje vždy zamknutá.

"My takto nemôžeme žiť. Veď my sme si tie nehnuteľnosti nekúpili preto, aby sme sedeli zamknutí vnútri a čakali, kým si Rómovia potancujú," povedali nahnevaní obyvatelia obce. Obecné zastupiteľstvo v Klátovej Novej Vsi malo búrlivý priebeh. Obyvatelia ostro protestovali proti tomu, aby sa do dediny prisťahovali neprispôsobiví obyvatelia z neďalekého Partizánskeho. Tým mal podľa nich prenajať dom tunajší podnikateľ. 

Podnikateľ začal v obci ubytovávať rumunských robotníkov. Podľa starostky to však robil nezákonne. Starostka podľa jej slov podnikateľa požiadala, aby pobyt cudzincov zlegalizoval a vybavil si príslušné povolenia. Pochopenia sa ale nedočkala. "Prišiel pán, ktorý sa mi začal vyhrážať, že buď budem spolupracovať, alebo som skončila," povedala starostka obce Iveta Randziaková. Starostka kontaktovala políciu. Na obecnom úrade platia prísne bezpečnostné opatrenia.  

Úradníčky sa v budove obecného úradu zamykajú. Podľa ich slov majú strach. "Úrad je zamknutý, otvoríme len na zaklopaní," podotkla starostka. S podnikateľom sme sa snažili spojiť. Jeho zamestnanci nám povedali, že je odcestovaný. Celý deň nedvíhal ani mobilný telefón. Nedávno kúpil v dedine rodinný dom. Do neho chce podľa slov obyvateľov nasťahovať neprispôsobivých rómov. Tí už tu počas víkendu aj boli a zasahovať museli policajti. Podľa starostky sa podnikateľ nechal počuť, že od 1. júla nasťahuje do domu okolo 200 rómov. Ľudia sú ale proti. Boja sa o bezpečnosť. V uliciach plánujú hliadkovať.  

Pozrite si archívnu reportáž obyvatelia verzus správca: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy