Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obnovenie ČSR by podporilo 42 percent Slovákov
Zdielať na

Obnovenie ČSR by podporilo 42 percent Slovákov

Zdroj: lib.utexas.edu

Prípadné obnovenie Československa má na Slovensku po takmer 15 rokoch od rozdelenia mierne viac priaznivcov ako odporcov.

Prípadné obnovenie Československa má na Slovensku po takmer 15 rokoch od rozdelenia mierne viac priaznivcov ako odporcov.

Spoločný štát by podporilo 41,7 percenta Slovákov, proti by bolo 40,8 percenta ľudí. Vyplynulo z prieskumu agentúry MVK, ktorý dnes zverejnil denník Sme.

Podľa ankety medzi ľuďmi prevažujú tí, ktorým je ľúto, že sa federatívny štát rozpadol. Takýto názor vyjadrilo takmer 35 percent opýtaných. Ďalších 28 percent respondentov síce tiež malo rado ČSFR, ale tešia sa aj zo samostatného Slovenska. Naopak 5,5 percenta opýtaných povedalo, že federáciu nemali v obľube.

Podľa sociológa a šéfa MVK Pavla Haulíka treba pozitívny vzťah k spoločnému štátu vnímať len ako nostalgiu, nie aktívnu snahu obnoviť ČSFR. O rozdelení Československa od 1. januára 1993 rozhodli vtedajšie politické špičky, ľudia teda nemali možnosť vyjadriť svoj názor v referende.

Podľa denníka by samostatnosť Slovenska v prípadnom referende začiatkom roku 1993 podporilo len asi desať percent obyvateľov.

"Viac nostalgickí za Československom sú obyvatelia na okrajoch - dôchodcovia, invalidi. Pre tých, ktorí sa dokázali v novej situácii presadiť, už nie je taký silný dôvod na sentiment," povedal Haulík.

Domnieva sa, že spomienky na Československo postupne opadnú. Opätovný vznik spoločného štátu na Slovensku nepresadzuje ani jedna parlamentná strana.

Podľa Sme v Česku agentúra CVVM vlani v decembri zistila, že rozdelenie považuje za správne 56 percent Čechov, 34 percent to označilo za chybu. V roku 1993 si pritom 53 percent Čechov myslelo, že rozdelenie štátu nie je správne, poznamenal denník.
    
Aký postoj mali opýtaní, ak by sa dnes rozhodovalo o obnovení spoločného štátu s Čechmi (údaje sú v percentách):   
    
skôr za obnovenie spoločného štátu    24,3
rozhodne za obnovenie spoločného štátu    17,4
skôr proti obnoveniu spoločného štátu    24,3
rozhodne proti obnoveniu spoločného štátu    16,5
neviem/je mi to jedno    17,4    
  
Ktorý z týchto výrokov najlepšie vystihuje vzťah opýtaných k ČSFR (údaje sú v percentách):    
    
ČSFR som mal rád a je mi to ľúto, že už neexistuje    34,7
ČSFR som mal rád, ale teším sa aj zo samostatného Slovenska    28,0
ČSFR som nemal rád a teším sa zo samostatného Slovenska    5,5
je mi jedno, či žijem v ČSFR alebo v samostatnom Slovensku    15,6
neviem/na ČSFR sa veľmi nepamätám    16,2

Zdroj: agentúra MVK
    

Zdielať na

Najčítanejšie správy