Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parlament rozhodol o dôchodkovom strope. Smer-SD potrebuje na dohodu prázdniny
Zdielať na

Parlament rozhodol o dôchodkovom strope. Smer-SD potrebuje na dohodu prázdniny

BRATISLAVA / Poslanci SMERU chceli do ústavy pretlačiť, aby sme konečne vedeli v akom veku pôjdeme najneskôr do dôchodku. Ich návrh ale v utorok neprešiel ani len do druhého čítania v parlamente. Na hľadanie dohody aj v radoch opozície si preto dávajú celé prázdniny. Hlasovanie o zastropovaní odchodu do dôchodku z tejto schôdze stiahli a presunuli ho až na tú ďalšiu.

Hlasovanie o návrhu nového ústavného zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku vo veku 64 rokov si poslanci odložili až na september. Opäť sa potvrdilo, že nový ústavný zákon sa nebude rodiť jednoducho. Zohnať minimálne 90 hlasov, teda aj z opozície, to nie je žiadna hračka. Matovičovci tvrdia, že so Smerom sa dohodli, avšak ich dohoda padla vďaka Andrejovi Dankovi.

Matovič verzus Danko 

"Danko zatrucoval, povedal, že ani za svet tam nemôže byť podpísaný Matovič pod tým návrhom zákona. Nesmie tam byť podmienka pre ženy, za každé dieťa skorej do dôchodku a tým pádom z toho zostalo iba zastropovanie a za to im nezahlasujeme," povedal Igor Matovič (OĽaNO). 

"SNS podporí zastropovanie dôchodkov. Zároveň chcú pre ženy presadiť nižší vek odchodu do dôchodku ako 63 rokov. Na klamstvá pána Matoviča je podľa predsedu NR SR Andreja Danka zbytočné reagovať," promptne reagoval jeho hovorca Tomáš Kostelník. 

Určite nepodporia 

Zhodu v tomto návrhu pre zmenu našiel koaličný MOST-HÍD a opozičná SaS. Obe strany sa rozhodli návrh nepodporiť. "My si to nerozmyslíme určite, pretože je to jeden hlúpy nápad, ktorý zadlžuje budúce generácie. Dúfam, že počas leta si to opoziční poslanci rozmyslia a povedia tomuto návrhu jasné nie," vyjadrila sa Ľubomír Galko (SaS). 

Celé prázdniny 

Kto koho nakoniec presvedčí, o tom sa zrejme cez prázdniny rozhodne za rokovacími stolmi. "Odložením hlasovania sme si vytvorili priestor na ďalšie rokovania. K novele ústavy potrebujeme aj hlasy opozície a my sa o ne budeme aj naďalej trpezlivo uchádzať," povedal poslanec za Smer-SD Erik Tomáš. 

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy