Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jozef Dolinský zverejňuje svoj návrh riešenia problémov Národného onkologického ústavu
Zdielať na

Jozef Dolinský zverejňuje svoj návrh riešenia problémov Národného onkologického ústavu

BRATISLAVA / Národný onkologický ústav sa už niekoľko mesiacov dostáva do pozornosti médií i politikov pre pretrvávajúce problémy, ktoré súvisia predovšetkým s jeho personálnym obsadením. Bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský navrhol projekt, ktorý by podľa neho mal NOÚ dopomôcť k lepšiemu fungovaniu. Dolinský totiž uvádza, že priemerný počet zamestnancov v porovnaní s rokom 2016 klesol o približne 65 ľudí. V súčasnosti prebieha výberové konanie na nového riaditeľa Národného onkologického ústavu.

Projekt, ktorý sa Dolinský rozhodol zverejniť bol súčasťou práve prebiehajúceho výberového konania, ktorého sa už ale nezúčastnil. Dôvodom je spôsob, akým konanie prebieha. Ten považuje bývalý riaditeľ NOÚ za neprijateľný. Pacientska organizácia, Transparency International ako aj Iniciatíva zamestnancov a pacientov NOÚ požadujú plniť podmienky transparentnosti a verejnoprávnosti. NOÚ ale Projekty napriek tomu nezverejnil. "Prebiehajúce výberové konanie ale nenapĺňa podmienky transparentnosti a verejnoprávnosti. Projekty uchádzačov neboli doteraz zverejnené, výberová komisia si pôvodne Projekty uchádzačov neplánovala ani len vypočuť, rozhodol som sa zverejniť svoj predložený Projekt rozvoja NOÚ – Vízia Národného onkologického ústavu 2018 – 2023, aby ho mohla verejnosť objektívne posúdiť," uviedol Dolinský.

Kompletné znenie Projektu Jozefa Dolinského nájdete vo fotogalérii.

"V posledných mesiacoch čelí ústav vážnej existenčnej kríze, ktorá je dôsledkom neprimeranej reštriktívnej politiky predchádzajúceho vedenia NOÚ. V porovnaní s rokom 2016 sa vďaka drastickému šetreniu podarilo dosiahnuť pokles spotreby materiálu o približne 3,3 milióna eur, celkový hospodársky výsledok v roku 2017 bol takmer plus 1,2 milióna eur. Avšak na druhej strane za cenu straty významného počtu zamestnancov, a tak reálneho ohrozenia celkového fungovania ústavu," uvádza Dolinský vo svojom vypracovanom projekte a dodáva, že viacerí z odídených zamestnancov v ňom pracovali dlhé roky, preto budú podľa neho ťažko nahraditeľní.

Projekt Dolinského stojí predovšetkým na neodkladnom riešení vzniknutej situácie s personálom. Navrhuje aktívny nábor nových zamestnancov, predovšetkým sestier. To podľa neho musí ísť ruka v ruke s komunikáciou a s diskusiou so súčasnými zamestnancami NOÚ, s diskusiou o motivácii a o transparentnom odmeňovaní. Vo svojom projekte kritizuje kontraproduktívne šetrenie na úkor poskytovania kvalitnej onkologickej starostlivosti pacientom a komfortu zamestnancov. 

Dolinský v projekte navrhuje zlepšovanie technologického vybavenia ústavu i viaczdrojové financovanie. Z ekonomicko-finančného hľadiska kladie dôraz na personál, ktorý je hlavným kameňom úrazu. "Príčinu takéhoto stavu vidím najmä v poddimenzovaní stavu sestier na niektorých oddeleniach NOÚ, čo však viedlo k zvýšenému vynaloženiu finančných prostriedkov na úhradu príplatkov za nadčasovú prácu ostatných sestier," uvádza Dolinský.

Najčítanejšie správy