Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekársku službu prvej pomoci nahradí od 1. júla ambulantná pohotovostná služby
Zdielať na

Lekársku službu prvej pomoci nahradí od 1. júla ambulantná pohotovostná služby

BRATISLAVA / Kým ešte minulý týždeň to vyzeralo, že v ambulantných pohotovostiach nebude mať kto slúžiť, po dnešku sa zdá, že svitá na lepšie časy. Ministerka zdravotníctva ubezpečila, že pohotovosti budú pre pacientov od júla zabezpečené

Lekársku službu prvej pomoci nahradí od 1. júla takzvaná ambulantná pohotovostná služby. Rozdiel je hlavne v pracovnom čase. Kým na LSPP lekári fungovali do rána, na APSkách budú slúžiť len od 14:00 - 22:00 hodiny. K hlavným dôvodom obmedzenia ambulantných hodín bol fakt, že v neskorších hodinách boli pohotovosti vyťažené len minimálne.

"Pokiaľ bola ambulantná pohotovostná služba alebo teda po starom Lekárska služba prvej pomoci funkčná do rána, je pravda, že lekári nám chodili do práce unavení. Veľmi vítame túto zmenu," informuje prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šoth. Ako ozrejmila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, v prvom kole výberových konaní bolo vybraných asi iba 40 percent organizátorov, ktorí chod APS mali zabezpečovať.

"Následne sme aktívne rokovali a s mnohými záujemcami, uchádzačmi o organizátora, či teda zoberú poverenie na ostatné pevné body ambulantnej pohotovostnej služby," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kálavská. K 1. júlu bude tak podľa šéfky rezortu pokrytých 80 až 87 percent pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby.

"Všetci občania Slovenskej republiky budú mať i naďalej zabezpečenú ambulantnú pohotovostnú službu. Síce čiastočne skrátenú, ale treba povedať jednu vec, nestane sa, nemôže sa stať, aby bol zdravotný stav občanov akýmkoľvek spôsobom nezabezpečený počas celých 24 hodín," uviedol Marian Kollár, prezident SLK. 

Zmenu ale veľmi nevítajú lekári ústavnej pohotovostnej služby a urgentných príjmov. Pretože sa obávajú, že po 22. budú oveľa viac zaťažení ako doposiaľ .

Súvisiace články

Najčítanejšie správy