Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V lekárňach chýbajú adrenalínové perá. Alergikom ostáva volať sanitku
Zdielať na

V lekárňach chýbajú adrenalínové perá. Alergikom ostáva volať sanitku

BRATISLAVA / Mama deväťročného chlapca, ktorý trpí silnou alergiou na včelie a osie bodnutia, upozornila TV JOJ na to, že už takmer dva mesiace čaká na adrenalínové pero, ktoré v prípade potreby môže zachrániť život jej syna. Jej strach znásobuje fakt, že do blízkosti ich domu si presťahoval chovateľ včiel. Dôvodom výpadku liečiva majú byť problémy u výrobcu, ale aj doba expirácie.

Len v jednej imunologickej ambulancii registrujú takmer 200 pacientov, ktorí by bez adrenalínového pera nemali ísť ani na krok. Na Slovensku sú ich tisíce.

Sezóna alergikov začala a autoinjektor, ktorým si pacient môže v prípade potreby zachrániť život, v lekárňach nedostať. "Stalo sa už takmer pravidlom, že nám niektorý z liekov vypadne. Napriek prechodnému zlepšeniu aj v tomto roku sa nám opakuje rovnaká situácia ako v roku minulom, kedy nám vypadli tieto základné život zachraňujúce adrenalínové perá," povedal Radovan Košturiak z Výboru slovenskej imunologickej spoločnosti. 

"Sám pacient si pichá túto injekciu v prípade najzávažnejšej alergickej reakcie, ktorú nazývame anafylaxia," uviedla alergo-imunologička Svetlana Hadvabová. Tá sa môže objaviť po bodnutí hmyzom, ale aj po požití niektorých potravín a liekov.

Jej syn je alergický, no lekárne liek nemajú

"Môj syn má deväť rokov a od troch rokov je alergický na uštipnutie včelou a osou, od apríla mám recept, ktorý neviem nikde vybrať, nakoľko injekcia, ktorá mu môže zachrániť život nie je," povedala mama alergika Katka Petrášová. "Je v kompetencii farmaceutov, aké druhy liekov daná lekáreň nakúpi od distribučnej spoločnosti. Platí však, že lekárnik nesmie vydať liek po uplynutí času použiteľnosti," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Lekárnici adrenalínové perá, najčastejšie distribuovanú značku na Slovensku, neobjednali práve z tohto dôvodu. 

TV JOJ kontaktovala aj distribútora liečiv, no ten sa k uvedeným informáciám nechcel vyjadriť ani poskytnúť stanovisko.

Ako sa teda zachovať, keď nemáte liek?

"Jedinou možnosťou je čím skôr volať záchranku, aby im bol podaný adrenalín, ktorý je dostupný v ampulkovej forme. Ak prídu až po pol hodine, je tam, bohužiaľ, riziko úmrtia na anafylaktický šok," uviedla alergoimunologička Hadvabová.

"Podľa informácií od držiteľa registrácie - perá pre deti, vrátane dvojbalení, aktuálne sú na Slovensku dostupné. Čo sa týka pier pre dospelých, dodávky sa budú realizovať priebežne," tvrdí Eliášová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy