Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Balkónová kauza je uzavretá. Nechávajú ju v rukách súdov
Zdielať na

Balkónová kauza je uzavretá. Nechávajú ju v rukách súdov

Archívne video

BRATISLAVA / Poslanci Mostu-Híd, ktorí pripravili novelu zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, sa rozhodli novelizovať vlastný návrh a spornú časť o tom, kto je vlastníkom balkónov, lodžií a terás, vypustiť.

"Balkóny, lodžie a terasy sú v tomto zákone nepodstatné. Začali nám vypisovať ľudia, že ich ideme o ne pripraviť. Nejdeme. Dávame to von," hovorí poslanec Mostu-Híd, Peter Antal. Otázka, či je balkón prislúchajúci k vášmu bytu iba Váš, alebo naopak - je to spoločný priestor, ktorý však môžete výlučne užívať, teda znova zostane na pleciach súdov.​

Poslanci chceli túto dilemu vložiť do zákona iba kvôli problémom v praxi. Napríklad pri opravách, či zatepľovaní týchto priestorov. Nejednoznačne napísaný zákon vás totiž môže stáť poriadnu kopu peňazí. "Súd vyriekol v tom istom dome dvom vlastníkom rôzne rozhodnutie. Tam, kde súd povedal, že je to spoločné, nemusela platiť za zateplenie, druhá pani, v tom istom dome, ktorá je podľa súdu výlučným vlastníkom, musela zaplatiť všetko," hovorí poslankyňa Most-Híd Edita Pfuntner.

Balkónový spor sa teda nakoniec rozhodli nechať tak aj poslanci a opäť ho nechávajú v rukách súdov. Plánovaných zmien je však viac. Asi takou najdôležitejšou je zmena pri hlasovaní o opravách, či údržbe bytových domov. Na tieto schôdze vlastníkov bytov sa ľuďom veľmi chodiť nechce. A aj tá hŕstka, ktorá príde, tam potom zbytočne strávi niekoľko hodín. Aby totiž vlastníci mohli začať rokovať aj v menšom počte, musia najskôr počkať celú jednu hodinu.

"My túto hodinu odstraňujeme, tí ľudia, ktorí boli ochotní prísť, aby mohli začať rokovanie hneď a nebude sa čakať hodinu. Lebo to potom ešte viac odrádza ľudí od tej správy. Budú hlasovať tí, čo prišli a  budú hlasovať väčšina príbuzných," dodáva Pfuntner. No a ďalšou dôležitou zmenou je zmena pravidiel pri predaji garážového státia.

Dnes totiž nemôžete len tak predať byt s garážovým státím, ktoré ste k nemu zakúpili. Keďže je to státie v spoločných priestoroch, musíte to miesto najskôr ponúknuť na predaj susedom. A ak ho niekto kúpi, bez miesta na parkovanie môže byť problém predať zase byt. Aj toto má novela zmeniť.

"Stráca na hodnote, pretože vás oberú o garážové stojisko a o ten byt bude mať možno záujem menší počet ľudí. Ideme to zmeniť," pokračuje Pfuntnter. Ak budete predávať miesto aj byt v jednom balíku, susedia nebudú mať predkupné právo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy