Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hackeri útočia na Slovensko
Zdielať na

Hackeri útočia na Slovensko

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko už niekoľko dní čelí masívnym celosvetovým hackerským útokom. Zameraný je hlavne na štátnu internetovú sieň, medzi ktorú patrí napríklad portál Slovensko.sk. Výpadky nastávajú napríklad pri prihlasovaní vozidiel, emisných a technických kontrolách, vybavovaní dokladov, dôchodkoch, príspevkoch na dieťa - jednoducho pri všetkých službách, ktoré občanom poskytuje štát.

"Slovensko bolo v ostatných dňoch terčom masívnych útokov hackerov z celého sveta, išlo o takzvané DDOS útoky, teda zosúladené útoky stoviek či tisícok počítačov z celého sveta," hovorí Martin Kóňa, hovorca Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). Dodáva: "Ich cieľom nie je stránku prelomiť či hacknúť, ale aspoň na nejaký čas ju znefunkčniť." Centrálny web štátnych služieb slovensko.sk teda čelí útoky z celého sveta a ochrana pred takým masívnym útokom je veľmi komplikovaná a drahá.

Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu hovorí: "Z tisícok až desaťtisícok miest naraz prišla žiadosť o nejakú službu, čím došlo k jej zahlteniu a znefunkčneniu." Napadnuté boli aj portáli meteorológov či verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Podľa NASES je veľký predpoklad, že útoky budú aj naďalej pokračovať.

Digitálne útoky sú žiaľ bežnou súčasťou dnešného sveta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy