Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chýbajú tisíce odborníkov a vysokoškoláci pracujú mimo svojho odboru - chce to reformu
Zdielať na

Chýbajú tisíce odborníkov a vysokoškoláci pracujú mimo svojho odboru - chce to reformu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Takmer 60 percent absolventov vysokých škôl podľa zamestnávateľov nenájde uplatnenie vo svojom odbore. Na druhej strane podnikom chýbajú tisíce odborníkov. Tieto výpadky by do budúcna mala zmeniť reforma vysokého školstva. Jej návrh z pera zamestnávateľov má v rukách už aj ministerka školstva a rektori.

Zatiaľ však nebol vytýčený žiaden konkrétny termín. Zamestnávatelia teda opäť apelujú na ministerku školstva, aby nestrácali čas, keďže situácia je vážna. "Pokiaľ bola dohoda do konca júna vytvoriť komisiu, my za tou dohodou stojíme, my tú komisiu vytvoríme. viete dobre, že teraz máme v parlamente otvorené dva zákony," hovorí ministerka školstva Lubyová.

Mnohé podniky vraj musia odmietať zákazky aj preto, že nemajú kvalifikovaných zamestnancov, prípadne musia pozície obsadiť ľuďmi zo zahraničia, keďže slovenských absolventov je málo. "Je potrebné definovať a určiť a odhadnúť, akú štruktúru absolventov v akých profesiách budeme potrebovať. A toto treba komunikovať aj mladým ľuďom, rodičom a školám, pretože aj mladí ľudia keď idú dnes študovať, tak na trh práce prídu o päť rokov," hovorí Mário Lelovský, viceprezident RÚZ.

Zmeniť by sa teda mala štruktúra vysokých škôl a odborov. Zamestnávatelia nechcú zasahovať do možnosti slobodného výberu, malo by to ale podľa nich byť regulované aj podľa potrieb trhu. Samozrejme veľmi dôležitým momentom sú tu peniaze, reč je nielen o financovaní školstva,a el aj motivácia učiteľov. "Toto by podľa  nášho názoru mala robiť vláda, aby efektívne investovala prostriedky," hovorí Gabriel Galgóci, viceprezident Americkej obchodnej komory. Súčasťou reformy by mal byť aj prognostický ústav, ktorý bude skúmať potreby trhu.

Ako inšpirácia pri reforme by mohli poslúžiť aj úspešné projekty zo zahraničia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy