Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Jar bola len v kalendári. Letné teploty priniesli ovocie o tri týždne skôr
Zdielať na

Jar bola len v kalendári. Letné teploty priniesli ovocie o tri týždne skôr

BRATISLAVA / Tohtoročná jar bola zrejme iba v kalendári. Suché počasie s vysokými teplotami a nedostatkom zrážok pripomínalo skôr leto. Sprievodným javom takéhoto obdobia je posunutie vegetácie, presnejšie obdobie zberu úrody.

Poľnohospodári, ovocinári, či domáci záhradkári sa museli prispôsobiť počasiu, ktorých úroda prekvapila o takmer tri týždne skôr ako po iné roky. "Vlani, o takomto čase sme sa pripravovali na sezónu, naopak v tomto roku je sezóna v plnom prúde, ovocie dozrieva veľmi rýchlo," opísal situáciu Dušan Szabó, ovocinár z Duloviec. V marhuľovom sade pri Dulovciach museli rebríky a vozíky potrebné k samozreru vyložiť o tri týždne skôr ako vlani, vegetácia všetkých prekvapila."Všeobecne môžeme povedať, že tohtoročný atypický začiatok jari a celkovo jar, sa podpísala pod to, že máme vegetáciu posunutú," uviedla Jana Holécziová, hovorkyňa SPPK.

Počasie urýchlilo to vývoj samotných rastlín aj plodov. A ovplyvnilo to aj ich kvalitu – takmer 15 dekagramová marhuľa nie je výnimkou. "V tomto roku, ľudia ani neuveria, že sú to tie isté stromy a tá istá odroda. Slniečko prospieva, akurát že ľudia sú zvyknutí, že prídu koncom júna a v tomto roku je to o dosť skôr," povedal Dušan Szabó

Na juhu Slovenska sa ortuť teplomera drží na 30 stupňových hodnotách prakticky od apríla. "Možno budúci týždeň budeme zbierať sladovnícky jačmeň ozimný čiže takto skoro sme ešte za ostatných 30 rokov, čo tu pôsobím nezbierali obiloviny," uviedol Alexander Pastorek z poľnohospodárskej spoločnosti IMEĽ. "Rovnako pestovatelia skorých odrôd zemiakov z okolia Bratislavy avizovali, že začali tento týždeň dodávať tieto skoré odrody zemiakov do obchodných reťazcov," dodala Jana Holécziová

Poľnohospodári a ovocinári sa musia učiť novým praktikám. "Všetko je také hektickejšie, aj z toho organizačného hľadiska," dodal ovocinár. Svoje plány museli posunúť nielen poľnohospodári, ale aj záujemcovia o dobroty zo sadov – prví samozberači prišli do Duloviec až od Zvolena. "Aj ja som prekvapená, že je to tak skoro, to sa najem do sýtosti, lebo marhule mám osobne rada," povedala odhodlane jedna z účastníčok samozberu. "Hlavne, aby sme zvládli zbery, lebo by bola veľká škoda, keby s nám nepodarilo zozbierať všetky takéto krásne marhule, ktoré sa nám v tomto roku urodili," dodal ovocinár Szabó.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy