Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počet nakazených črevnými ochoreniami stúpa. V niektorých prípadoch ide o salmonelu
Zdielať na

Počet nakazených črevnými ochoreniami stúpa. V niektorých prípadoch ide o salmonelu

MEDZILABORCE / Od minulého týždňa hlásia lekári v Medzilaborciach zvýšený výskyt podozrivých črevných ochorení. Hygienici v meste urobili potrebné opatrenia. Školy a škôlky na deň zatvorili, aby v nich vydezinfikovali všetko od kľučiek až po pracovné pomôcky. Zatiaľ nie je jasné, o aké konkrétne ochorenie ide, no v niektorých prípadoch sa už potvrdila salmonela.

"Nám lekári telefonicky hlásili zvýšený výskyt hnačkových ochorení v meste Medzilaborce. Boli to väčšinou deti, ktoré mali črevné ťažkosti," uviedla epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom Lenka Lesňaková. Hygienici v meste urobili výkon štátneho zdravotného dozoru. Salmonela sa ale nepotvrdila vo všetkých prípadoch. Na niektoré výsledky ešte čakajú. "Stále čakáme, že čo z toho vznikne. Nemáme výsledky potvrdené, či ide o vírusy alebo baktérie," pokračovala epidemiologička.

Na odporúčanie hygienikov základné školy v Medzilaborciach urobili dezinfekčné opatrenia. Využili riaditeľské voľno a všetko potrebné dezinfikovali. "Vykonali celkovú dezinfekciu priestorov školy, vrátane školskej kuchyne a jedálne. Kľučky, podlahy, v školskej kuchyni všetky pracovné pomôcky," oboznámil so situáciou Lesňaková. A to napriek tomu, že ohnisko nákazy v školách nie je. "Robila sa dezinfekcia aj v materských školách. V dvoch rodinách sa vyskytla salmonela, nezávisle na školách, to znamená, že školy neboli na príčine salmonely," povedal primátor mesta Vladislav Višňovský. 

"Museli sme riešiť zvýšený počet črevných ochorení spojených so zvracaním a teplotami. Hlavne z prvého stupňa, vtedy to vypuklo," povedala riaditeľka Základnej školy Komenského v Medzilaborciach Emília Kocanová. "Pokiaľ by išlo o salmonelu, zjete niečo, kde sa salmonela ako baktéria nachádza. Najčastejšie vajíčka, kuracie mäso, aj tým, že ich nesprávne uschovávate, skladujete," vysvetľovala epidemiologička. Ak horúčky sprevádzajú bolesti brucha a objavia sa aj hnačky a zvracanie, epidemiologička odporúča navštíviť lekára a nespoliehať sa na domácu liečbu. "Keďže nevieme, o čo ide, tak je lepšie hlavne u malých detí a starých ľudí, tí bezpodmienečne musia navštíviť lekára pri takýchto ťažkostiach," pokračovala. 

Hygienici upozorňujú, že čo sa týka salmonely, práve teraz začína rizikové obdobie. Problémom môžu byť letné grilovačky. Dôkladná tepelná úprava je mimoriadne dôležitá a tiež správne uchovávanie a skladovanie potravín. "Rizikom sú aj grilovačky, keď nedôjde k dostatočnej tepelnej úprave mäsa na grile, nekonzumovať neznáme rizikové potraviny, dbať na dôslednú hygienu rúk, " dodala epidemiologička.

Pozrite si archívnu reportáž o osýpkach na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy