Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chýbajúci priechod pre chodcov stál dievča(13) takmer život. Od polície sa obec pomoci nedočkala
Zdielať na

Chýbajúci priechod pre chodcov stál dievča(13) takmer život. Od polície sa obec pomoci nedočkala

CHYNORANY / V októbri minulého roka zrazilo pri obci Chynorany osobné auto 13 ročné dievča. V kritickom stave ju previezli do nemocnice. Má za sebou viacero operácií hlavy a nedokáže chodiť. Ľudia v obci už dávno žiadali priechod pre chodcov a mysleli si, že po tejto vážnej nehode sa ľady pohnú.

Koncom októbra minulého roka sa vracala z mesta, kde bola kamarátom kúpiť cukríky, aby spolu oslávili jej narodeniny. Pri vystupovaní z autobusu ju zrazilo osobné auto. "Otočil sa nám svet o 180 stupňov," uviedla mama zrazeného dievčaťa Zlatica Kisová. Podľa hovorkyne polície v Trenčíne, Eriky Antalovej, policajný vyšetrovateľ obvinil 53 ročného Jozefa z okresu Partizánske z prečinu ublíženia na zdraví. 

"Zničil jej život," pokračovala matka. Zuzka prekonala štyri vážne operácie. Nateraz je pripútaná na invalidný vozík. Má však veľký sen – chcem sa postaviť na nohy. To, či sa jej to podarí ukáže až čas. Všetci dúfajú, že áno. "Do školy by som chcela začať chodiť," povedala Zuzka. Napriek tomu, že ľudia na mieste nehody žiadali priechod pre chodcov už dávno, ani po tejto vážnej nehode sa ho nedočkali.

"Dostali sme od polície pokyn, že to má vybudovať obec, najskôr chodníky na jednej aj druhej strane a potom až prechod," vyjadrila sa starostka obce Mária Lachkovičová. Starostku prekvapilo najmä to, že napriek tomu, že cesta je štátna, náklady má znášať obec. Skôr než vybudujú chodníky, musia vyvlastniť pozemky, vypracovať projekt a hlavne nájsť v rozpočte peniaze.

 Vyzerá to tak, že vybudovanie chodníkov a následne priechodu pre chodcov ešte potrvá. Ide pritom o mimoriadne nebezpečný úsek. Vedia to aj policajti. "S cieľom zvýšenia bezpečnosti premávky sme požiadali o zníženie rýchlosti na 70 kilometrov za hodinu," vyjadrila sa k situácií hovorkyňa Antalová. 

Pozrite si archívnu reportáž o chodníkovej avantgarde: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy