Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo vnútra sa pýšilo ušetrenou miliardou eur. Najvyšší kontrolný úrad nesúhlasí
Zdielať na

Ministerstvo vnútra sa pýšilo ušetrenou miliardou eur. Najvyšší kontrolný úrad nesúhlasí

BRATISLAVA / Reforma verejnej správy známa aj ako systém ESO je jednou z najväčších reforiem na Slovensku po roku 1989. Klientske centrá, kde môže bežný občan ale aj podnikateľ vyriešiť viacero úradných záležitostí pod jednou strechou, sú vítaným posunom vpred. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) však upozorňuje na to, že tvrdenie ministerstva vnútra ešte počas Roberta Kaliňáka o údajnom ušetrení až miliardy eur nie je podložené faktami.

Ministerstvo vnútra sa hrdí tým, že pri reforme verejnej správy ušetrilo údajne až miliardu eur. NKÚ však kritizuje ministerstvo za to, že nebolo schopné predložiť detailnú dokumentáciu nákladov pred reformou a že teda údajné šetrenie nie je s čím porovnávať.

Dosiahnuté úspory a ich vyčíslenie neboli prioritou programu ESO, ale iba ako vedľajší produkt zefektívnenia fungovania štátnej správy a efektívnejšieho systému poskytovania služieb verejnej správy pre občana a podnikateľa.

Záhadne obrovský majetok

Vytvorenie klientských centier vníma NKÚ ako pozitívnu zmenu, poukazuje však na to, že ministerstvo vnútra zatiaľ neriešilo problém s preťažením niektorých a nedostatočným využitím iných pracovísk. Ďalší problém je, že pri zmenách ministerstvu pribudol obrovský majetok, nikto však presne netuší, aký. Podľa generálneho riaditeľa kancelárie predsedu NKÚ, Ľubomíra Andrassy, išlo o 1340 budov v hodnote 2 miliardy eur. "V analýze, ktorú mali urobiť, nepreverili ten stav," tvrdí predseda NKÚ Karol Mitrík. 

Kontrola 15 rezortov

Podľa NKÚ by aj Slovensko potrebovalo ústredný orgán evidujúci všetok štátny nehnuteľný majetok, tak ako ho majú v susednej Českej republike, kde funguje pod ministerstvom financií. "My musíme skontrolovať 15 rezortov, v Čechách to majú centralizované," vysvetľuje Mitrík. 

Naše ministerstvo financií sa ani k tejto téme nechcelo vyjadriť.

Pozrite si archívnu reportáž o výbore NKÚ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy