Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Desaťtisíce včiel pokryli zaparkované auto, skúsený včelár ich prenášal holými rukami
Zdielať na

Desaťtisíce včiel pokryli zaparkované auto, skúsený včelár ich prenášal holými rukami

BANSKÁ BYSTRICA / Asi 30 tisíc včiel sa usadilo na aute zaparkovanom v centre Banskej Bystrice. Včely pokryli celú bočnú stranu vozidla aj strechu. Dovnútra sa nedalo dostať. Okoloidúci ľudia sa nestačili čudovať. Čosi také ešte nevideli.

Auto doslova obsypané živými včelami priťahovalo desiatky pohľadov. Majiteľka ho zaparkovalo hneď vedľa banskobystrického námestia. Včely najskôr iba lietali okolo múrov domov a napokon si vybrali práve strieborné auto.

Odísť na takomto aute, s tisíckami malých návštevníkov, sa veru nedalo. Prišiel pre ne banskobystický učiteľ, ktorý vyučuje včelárstvo na strednej škole. "Tu ich je asi 20-30 tisíc, nezmestia sa do úľa, a tak idú so starou kráľovnou preč," opisuje učiteľ Jaroslav Pásler. 

Obrovský roj vzbudzoval u ľudí rešpekt, predsa len tých žihadiel tam bolo poriadne veľa, no skúsený včelár nepotreboval ani len rukavice. Včely z auta prenášal holými rukami.

"Aj včelára to zabolí, aj si zahrešíme keď sme sami, ale je to liek, aspoň nie som chorý," dodáva Pásler. Celý roj sa podarilo dostať do prenosných úľov. Včelár si ich odniesol domov a ako nám povedal, takýto roj dokáže za rok vyprodukovať až 30 kíl medu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy